Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Τσίπρας για τη μεγάλη μάχη – Υπό τη στενή παρακολούθηση των ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου άρχισε τα τηλέφωνα λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Στις Βρυξέλλες σήμερα ο Τσίπρας για τη μεγάλη μάχη – Υπό τη στενή παρακολούθηση των ΗΠΑ

​Για να δώσει τη μητέρα των μαχών για την Ελλάδα αναχώρησε από την Αθήνα ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, ο οποίος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου στις 19:00 θα κληθεί να αποδείξει στους υπόλοιπους 18 ηγέτες των κρατών – μελών της ευρωζώνης ότι μετά το ηχηρό «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου φέρνει σοβαρές προτάσεις για την επίλυση της ελληνικής κρίσης.

Νωρίτερα, στις 14:00, θα συνεδριάσει το συμβούλιο του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, ο οποίος ορκίστηκε χθες μετά την παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους 18 ομολόγους του τις ελληνικές προτάσεις και αυτοί θα κρίνουν αν είναι επαρκείς, ώστε να δοθεί εντολή στους θεσμούς για να ξεκινήσει από την αρχή η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Άλλωστε τη Δευτέρα, κοινοτικοί αξιωματούχοι είχαν δώσει μια πρώτη γεύση της στάσης που πρόκειται να κρατήσουν σήμερα, τονίζοντας ότι «τo Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας».

Τσίπρας και Τσακαλώτος μεταβαίνουν σήμερα στις Βρυξέλλες έχοντας στη φαρέτρα τους το καθαρό μήνυμα που έστειλαν οι Έλληνες πολίτες με το δημοψήφισμα, αλλά και την στήριξη των περισσότερων πολιτικών κομμάτων, οι αρχηγοί των οποίων τη Δευτέρα υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο υπογραμμίζουν ότι η πρόσφατη ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού δεν συνιστά εντολή ρήξης, αλλά εντολή συνέχισης και ενίσχυσης της προσπάθειας για την επίτευξη μιας κοινωνικώς δίκαιης και οικονομικώς βιώσιμης συμφωνίας.

Πιέσεις από ΗΠΑ σε Ελλάδα – Γαλλία για να βρεθεί λύση

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα είναι και ο Λευκός Οίκος, μιας και τη Δευτέρα πήραν φωτιά τα τηλέφωνα, με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζ. Λιου να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Α. Τσίπρα και τον Ε. Τσακαλώτο.

Ο κ. Λιου, τόνισε στον Έλληνα πρωθυπουργό και στον νέο υπουργό Οικονομικών ότι η Ουάσινγκτον προσβλέπει στην επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση της ελληνικής κατάστασης και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ένα τέτοιο αποτέλεσμα «θα επιτρέψει στην Ελλάδα να κάνει δύσκολες αλλά αναγκαίες οικονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη, και να καταφέρει βιωσιμότητα του χρέους μέσα στην ευρωζώνη».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Λιου προσφέρθηκε να κρατήσει στενή επαφή με την Αθήνα τις επόμενες μέρες.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε και o Μπαράκ Ομπάμα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησε επίσης για την Ελλάδα.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν για τη σημασία της εξεύρεσης μια οδού, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να ξεκινήσει εκ νέου μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top