Στο πόδι η Ευρώπη μετά το «ΟΧΙ» στο ελληνικό δημοψήφισμα

Μπαράζ επαφών για να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματά τους

Στο πόδι η Ευρώπη μετά το «ΟΧΙ» στο ελληνικό δημοψήφισμα

​Φωτιά έχουν πάρει τα τηλέφωνα Ευρωπαίων αξιωματούχων από το πρωί, μετά από την επικράτηση του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Ήδη ο κ. Γιούνκερ είναι σε επαφή με στελέχη, της Κομισιόν, αλλά και με τον κ. Μ. Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, για να οργανώσουν την αυριανή σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης.

Επίσης οι θεσμοί μιλάνε σε διάφορα επίπεδα με διάφορους παράγοντες και αναμένεται σύντομα να ανοίξει και ο δίαυλος επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση.

Παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες αυτό στο οποίο επικεντρώνονται οι Ευρωπαίοι είναι στο αν η ελληνική κυβέρνηση θα φέρει προτάσεις και θα τηρήσει μια παραγωγική στάση, στο αίτημά της για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας από τον ESM.

Τότε, όπως λένε οι ίδιες πηγές, οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν το αίτημα αυτό όπως πρέπει και σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, όχι λιγότερο των τριών εβδομάδων, θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία.

Η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια πρόταση για το ελληνικό χρέος, στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί το προηγούμενο διάστημα. Δηλαδή μια πρόταση που να περιλαμβάνει μια πρόβλεψη για τα επιτόκια, ή να κάνει λόγο για επιμήκυνση, αλλά όχι για κούρεμα. Και αυτό, όπως τονίζουν θα γίνει με νέο δάνειο μέσω του ESM.

Αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες περιμένουν ένα πράγμα… να καταθέσει η ελληνική πλευρά αίτημα για νέο δάνειο από τον ESM και στη συνέχεια θέλουν να εξετάσουν την κατάσταση των τραπεζών και την κατάσταση των φορολογικών εσόδων γι’ αυτή την εβδομάδα και τις επόμενες.

Κοινοτικοί αξιωματούχοι μάλιστα έδωσαν στον ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες, Θ. Αθανασίου μια γεύση για το πώς θα μπορούσε να είναι το νέο αυτό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμά αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί την Παρασκευή 26 Ιουνίου με την Κομισιόν, όπως επίσης ένα πακέτο για τις τράπεζες και ένα πακέτο για να συμπληρωθεί το ποσό που λείπει από την ελληνική οικονομία, μετά από το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών.

Πάντως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι δημοκρατικές εξελίξεις σε ένα κράτος μέλος δεν συνιστούν κατ’ ανάγκην συμφωνία και για τα υπόλοιπα κράτη – μέλη και όλα πλέον εξαρτώνται από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Μπαράζ συ��αντήσεων μέσα σε 48 ώρες

Οι επόμενες 48 ώρες θα είναι εκείνες που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας. Από σήμερα ξεκινά ένας μαραθώνιος επαφών για να βρεθεί μια λύση και να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.

Συγκεκριμένα, σήμερα, Δευτέρα, θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, τον Ντ, Τουσκ και τον Μ. Ντράγκι.

Κατόπιν οι διευθυντές των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του EuroWorking Group, το οποίο και θα προετοιμάσει το Eurogroup της Τρίτης.

Σήμερα αναμένεται επίσης το συμβούλιο των διοικητών της ΕΚΤ που θα αποφασίσει για την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA.

Το βράδυ τέλος, αναμένεται η συνάντηση της Α. Μέρκελ με τον Φ. Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Αύριο πάλι στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup και αμέσως μετά έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης μετά από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top