ΝΔ: Ο Τσίπρας λέει ψέματα ακόμα και για τη βιωσιμότητα του χρέους

Τι υποστηρίζει ότι απέκρυψε από την έκθεση του ΔΝΤ

«Για μια ακόμη φορά ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα» ισχυρίζεται η ΝΔ σε non paper σχετικά με την αναφορά του πρωθυπουργού στο σημερινό του μήνυμα στον ελληνικό λαό, στην έκθεση του ΔΝΤ.

«Λέει ότι η έκθεση του ΔΝΤ για τη Βιωσιμότητα του Χρέους που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα «τον δικαιώνει». Ψέμα! Αντίθετα, η Έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι «πολύ σημαντικές αλλαγές στις ακολουθούμενες πολιτικές και στις οικονομικές προοπτικές από την αρχή αυτής της χρονιάς οδήγησαν σε μεγάλη αύξηση των χρηματοδοτικών αναγκών. Επίσης, υπογραμμίζει ρητά ότι πριν το φετινό Ιανουάριο, αν είχαν διατηρηθεί οι στόχοι του Προγράμματος το χρέος ήταν βιώσιμο και θα πήγαινε καλύτερα από τους στόχους βιωσιμότητας που έθετε ως τότε το ΔΝΤ. Καταλογίζει λοιπόν ευθέως στην κυβέρνηση ότι, με πράξεις και παραλήψεις της, επιδείνωσε από κάθε πλευρά τις προοπτικές βιωσιμότητας του χρέους» υποστηρίζει η ΝΔ.

Η ΝΔ επισημαίνει ότι η έκθεση του ΔΝΤ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι:

Μείωσε σημαντικά τα πρωτογενή πλεονάσματα, με αποτέλεσμα να αυξήσει τις ανάγκες δανεισμού για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών, κατά 13 δις € την επόμενη τριετία από αυτή την πηγή.
Δεν παρέχει ισχυρές δεσμεύσεις ότι επιθυμεί να προχωρήσει αποφασιστικά στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων.
Ανέκοψε την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Αύξησε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στα 7 δις €, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί δανεισμός επιπλέον 5 δις € την επόμενη τριετία.
Στράγγισε τα αποθεματικά του Κράτους και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

«Για όλα αυτά τα χρηματοδοτικά κενά που δημιούργησε η κυβέρνηση Τσίπρα, απαιτείται, νέο, τριετές Μνημόνιο με εξωτερική χρηματοδότηση από τους ευρωπαίους εταίρους μας και το ΔΝΤ ύψους 51,9 δις €. Που επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης δεν χρειάζονταν. Αυτή είναι η δικαίωση του κ. Τσίπρα. Νέο Μνημόνιο, με σκληρά μέτρα και 52 δις € νέα δανεικά!» υποστηρίζει ακόμη η ΝΔ.

Όσον αφορά τον ισχυρισμό Τσίπρα ότι το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και ότι απαιτείται «κούρεμα» του χρέους κατά 30%, η ΝΔ σχολιάζει:

«Μα, δεν το κούρεψε �� κ. Τσίπρας; Δεν είχε υποσχεθεί ότι θα «διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους», εάν κέρδιζε τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015; Στην πραγματικότητα το ΔΝΤ, λέει ότι πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, που εμείς πετύχαμε, και η οποία επαναβεβαιώθηκε τον Μάιο του 2014. Τι προβλέπουν αυτές οι αποφάσεις; Διπλασιασμό της περιόδου χάριτος και της διάρκειας αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων με χαμηλά επιτόκια. Αυτό λέει η Έκθεση του ΔΝΤ. Εφαρμογή των αποφάσεων που εμείς πετύχαμε. Αφού τα παραβλέπει όλα αυτά ο κ. Τσίπρας, επιλέγει μόνο ένα τμήμα της Έκθεσης του ΔΝΤ το οποίο επαναλαμβάνεται σε όλες τις Εκθέσεις του».

Η ΝΔ συμπληρώνει ότι «τα ψέματα όμως, του κ. Τσίπρα δεν έχουν τελειωμό»:

«Λέει επίσης ότι, δεν γνώριζε για αυτή την Έκθεση του ΔΝΤ. Μα ο ίδιος δεν υπέγραψε την πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία προσδιορίσθηκε το παραπλανητικό Ερώτημα του Δημοψηφίσματος της Κυριακής; Στο ίδιο το ψηφοδέλτιο του Δημοψηφίσματος δεν αναγράφεται ότι οι πολίτες για την επιλογή τους πρέπει να λάβουν υπόψη τους το έγγραφο «Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας του Χρέους» (Preliminary Debt Sustainability Analysis); Ποιόν κοροϊδεύει ο κ. Τσίπρας διερωτάται.

Τo non paper καταλήγει κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι δεν λέει λέξη για την κύρια επισήμανση του ΔΝΤ ότι η απόφαση της κυβέρνησης Τσίπρα να κλείσει τις τράπεζες, να επιβάλλει ελέγχους κίνησης κεφαλαίων (capital controls) και να δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το ΔΝΤ μη-καταβ��λλοντας τη δόση της 30ης Ιουνίου 2015, θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top