Το Reuters παρουσιάζει τα σενάρια της επόμενης μέρας για το «ναι» και το «όχι»

Τι μας περιμένει τη Δευτέρα μετά το δημοψήφισμα

​Λίγες ώρες απομένουν μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής και το Reuters επιχειρεί να αναλύσει τα σενάρια της επόμενης μέρας για την Ελλάδα.

«Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας επέλεξε το δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους της, να κλείσουν οι τράπεζες και να τίθεται το μέλλον της χώρας εντός της Ευρωζώνης εν αμφιβόλω», τονίζει το Reuters και συνεχίζει:

«Το αποτέλεσμα που θα βγάλουν οι κάλπες παραμένει ασαφές. Την ώρα που οι Έλληνες καλούνται να διαλέξουν μεταξύ “ναι” και “όχι”, η χώρα όπως όλα δείχνουν μπαίνει σε μία περίοδο αβεβαιότητας και έντονης πολιτικής αστάθειας».

Τι θα γίνει σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι»

«Η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα καλεί τους πολίτες να στηρίξουν το “όχι”. Θα ήταν πολιτική αυτοκτονία του Αλέξη Τσίπρα να εγκαταλείψει το πρόγραμμά του, που κατήγγειλε το διασυρμό της χώρας για μία πολιτική στην οποία έχει εναντιωθεί σφόδρα», σημειώνει το Reuters, υποστηρίζοντας ότι «ο Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης σε περίπτωση που υπερψηφιστεί το “ναι” με συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση. "Αν οι Έλληνες θέλουν να έχουν έναν ντροπιασμένο πρωθυπουργό, υπάρχουν πολλοί εκεί έξω. Δεν θα είμαι εγώ", ανέφερε χαρακτηριστικά».

«Αν λοιπόν ο Τσίπρας παραιτηθεί», λέει το Reuters, «η χώρα λογικά θα οδηγηθεί σε εκλογές, με τις περισσότερες πιθανότητες να συγκεντρώνονται για τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, δεδομένης της τραγικής οικονομικής κατάστασης και της αθέτησης πληρωμών της Ελλάδας, οι τράπεζες έχουν κλείσει. Έτσι το πιο πιθανό σενάριο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δρομολογήσει τις εξελίξεις μέσα από μία διακομματική κυβέρνηση εθνικής ενότητας, ώστε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και να κρατηθεί η Ελλάδα μέχρι να οδηγηθεί στις κάλπες».

«Το να συγκροτηθεί μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολο. Τα κόμματα υπέρ του ευρώ όπως το κεντρώο Ποτάμι, το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ και η συντηρητική Νέα Δημοκρατία έχουν εκφράσει την θέλησή τους να μετέχουν σε έναν κυβερνητικό συ��ασπισμό, αλλά συγκεντρώνουν μόλις 106 έδρες στη Βουλή των 300» τονίζει το Reuters και συνεχίζει: «αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νυν κυβερνητικός του εταίρος, Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα πρέπει να στηρίξουν μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Το πιθανότερο είναι ότι επικεφαλής της θα τεθεί μη πολιτικό πρόσωπο, κάποιος τεχνοκράτης. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής έκανε μία δημόσια παρέμβαση απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να στηρίξουν το “ναι” στο δημοψήφισμα, πυροδοτώντας τις φήμες που τον καθιστούν υποψήφιο για τη θέση του ηγέτη της οικουμενικής κυβέρνησης».

«Η κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας δεν θα είναι κάτι πρωτοφανές στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος του Reuters, θυμίζοντας τι είχε συμβεί μετά τις Κάννες και το δημοψήφισμα του Γ. Παπανδρέου.

«Μερικοί αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι σε περίπτωση που ψηφιστεί το “ναι”, ο Τσίπρας θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές αντιλαμβανόμενος ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές το Σεπτέμβρη μόλις τα δημοσιονομικά της χώρας τακτοποιηθούν. Οι Ευρωπαίοι έχουν αποσαφηνίσει ότι καλούν τους πολίτες να ψηφίσουν “ναι” στο δημοψήφισμα. Η Άνγκελα Μέρκελ έδωσε το σινιάλο για να παύσουν οι διαπραγματεύσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα. Είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι Γερμανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται σκεπτικοί, κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 20η Ιουλίου που ωριμάζει το ομόλογο της ΕΚΤ και πρέπει να πληρωθεί».

Τι θα γίνει στην περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι»

«Η ελληνική κυβέρνηση λέει ότι ένα "όχι" θα ενδυνάμωνε τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας απέναντι στους εταίρους, αλλά το επιχείρημα αυτό έχει απορριφθεί κατηγορηματικά από τους Ευρωπαίους εταίρους και τον ίδιο τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ», επισημαίνει το Reuters.

«Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει αυτομάτως τις διαπραγματεύσεις, αλλά οι Ευρωπαίοι εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει συμφωνία ��πό τη στιγμή που υπερισχύσει το "Όχι"», συνεχίζει και προσθέτει:

«Η Ελλάδα πιθανότατα θα καταλήξει να χρεοκοπεί και απέναντι στην ΕΚΤ, καθώς δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το τεράστιο ομόλογο της ΕΚΤ, με τις τράπεζες εν τέλει να μην ανοίγουν. Η ΕΚΤ πιθανότατα από την πλευρά της θα αυξήσει την πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο ίδιος βρίσκεται στη δυσχερή θέση να προσπαθεί να βρει μία συμφωνία, υπό την απειλή της κατάρρευσης των τραπεζών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να αναγκάσει τον Τσίπρα να παραιτηθεί για να αναλάβει μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτή θα αναγκαστεί να καταφύγει σε ένα παράλληλο νόμισμα ή IOU, θέτοντας τις βάσεις για ένα Grexit που θα έχει ξεκινήσει», καταλήγει το Reuters.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top