Παρέμβαση Καραμανλή: Ένα «όχι» είναι το πρώτο βήμα για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη

«Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι εθνικό ζήτημα»

Ηχηρό μήνυμα υπέρ της στήριξης του «ναι» στο δημοψήφισμα και της παραμονής της χώρας σε ευρωπαϊκή τροχιά έστειλε ο Κώστας Καραμανλής στην πρώτη τηλεοπτική του παρέμβαση από το 2009.

Ο πρώην πρωθυπουργός έκανε λόγο για ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, τονίζοντας ότι σε ανάλογες στιγμές υποστήκαμε μεγάλες συμφορές όταν πρυτάνευσαν η απερισκεψία και ο διχασμός. Ξεκαθάρισε ότι έχουν γίνει λάθη για το ελληνικό ζήτημα τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ευρώπη αλλά σημείωσε αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να προκαλέσει την ανάκληση «της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΕ και ακόμη περισσότερο στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης».

«Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς, αφού η έξοδός μας θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, αλλά πάνω απ΄ όλα για λόγους εθνικούς» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε πως μοιράζεται αυτές τις σκέψεις του με τους Έλληνες «όχι από οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη» αλλά επειδή «θέλω όπως πάντα να σας πω την αλήθεια».

Ο ίδιος, προειδοποίησε όσους «καλοπροαίρετα» -όπως είπε- πιστεύουν ότι ένα «όχι» θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, λέγοντας πως αντίθεται θα εκθέσει τη χώρα μας σε κίνδυνους και πως θα ερμηνευτεί από τους εταίρους μας «ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης».

«Πιστεύω ότι η Ευρώπη είναι το σπίτι μας και η Ελλάδα αναπόσπαστο κομμάτι της ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό είναι που πρέπει να επιβεβαιώσουμε. Λέμε “ναι” στην Ευρώπη με σύνεση και αποφασιστικότητα. Την Κυριακή λέμε “ναι” στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνημα και με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων» κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Ολόκληρη η δήλωση του Κώστα Καραμανλή:
«Ελληνίδες, Έλληνες,
Έρχονται κάποιες στιγμές στις οποίες διακυβεύονται πάρα πολλά, μέσα σε λίγες μέρες. Όποτε τέτοιες ιστορικές προκλήσεις τις αντιμετωπίσαμε με ομοψυχία και ψυχραιμία, επιτύχαμε ως Έθνος. Αντίθετα, όποτε πρυτάνευσε η απερισκεψία και ο διχασμός υποστήκαμε συμφορές. Η πρόσφατη ιστορία μας του 20ου αιώνα περιέχει επαρκή παραδείγματα και των δύο εκδοχών.
Μία τέτοια ιστορική πρόκληση αντιμετωπίζουμε σήμερα. Και η έκβαση της θα εξαρτηθεί από την δική μας επιλογή.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αναμφίβολα, έχει πολλές αδυναμίες στη λειτουργία της. Και, προφανώς, οι εταίροι μας έκαναν σφάλματα σοβαρά στην αντιμετώπιση της κρίσης. Βεβαίως, λάθη κάναμε και εμείς. Και οι οδυνηρές συνέπειες αυτών των λαθών έχουν επιβαρύνει πολλούς συμπολίτες μας. Όμως, η πραγματικότητα αυτή δεν μεταβάλλει τη ζωτική ανάγκη της συμμετοχής της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και, ακόμη περισσότερο, στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης.
Η παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια δεν επιβάλλεται μόνο για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, αφού τυχόν έξοδός μας από αυτήν θα συνεπαγόταν αδιανόητα μεγαλύτερο κόστος και θυσίες, πρωτίστως από τους πιο αδύναμους. Επιβάλλεται, πάνω από όλα, για λόγους εθνικούς.
Όποιος έχει γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτή τη δύσκολη και ασταθή γειτονιά του κόσμου, όπως όλοι εμείς οι Έλληνες, ξέρει από μικρό παιδί ότι η εθνική ασφάλεια πρέπει να είναι το υπέρτατο κριτήριο των αποφάσεών μας.
Μοιράζομαι αυτές τις σκέψεις μαζί σας, όχι γιατί έχω οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη. Το τελευταίο που επιθυμώ είναι να εμπλακώ σε κομματικούς ανταγωνισμούς και διαμάχες. Αισθάνομαι όμως την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα, την αλήθεια.
Εξωθώντας την Ελλάδα εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Και αυτό δεν πρέπει να γίνει με κανέναν τρόπο. Όσοι, καλοπροαίρετα, νομίζουν ότι ψηφίζοντας ‘'όχι'' την Κυριακή ενισχύουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, σφάλλουν. Και σφάλλουν σοβαρά. Διότι η επικράτηση του ‘'όχι'' θα ερμηνευθεί από όλους, σε όλον τον κόσμο, ως επιλογή αποχώρησης από την καρδιά της Ευρώπης. Θα είναι το πρώτο βήμα προς την έξοδο.
Πιστεύω βαθειά ότ�� η Ευρώπη είναι το σπίτι μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ενωμένης Ευρώπης. Και αυτό πρέπει να το επιβεβαιώσουμε αποφασιστικά.
Την Κυριακή λέμε ΝΑΙ στην Ευρώπη. Με σύνεση, με ενότητα, με εθνικό φρόνιμα, με σεβασμό στις θυσίες των Ελλήνων».
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top