ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ Τσίπρας και Βαρουφάκης για τον Γιούνκερ: «Χάλασαν τη συμφωνία για 60 εκατ. ευρώ»

«Αν βγει “ΟΧΙ” στο δημοψήφισμα πάμε σε Grexit»

ΚΟΚΚΙΝΟ ΠΑΝΙ Τσίπρας και Βαρουφάκης για τον Γιούνκερ: «Χάλασαν τη συμφωνία για 60 εκατ. ευρώ»

​Κόκκινο πανί φαίνεται ότι είναι για τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο Α. Τσίπρας και ο Γ. Βαρουφάκης, αφού σύμφωνα με το Politico, σε συνεδρίαση των μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα δεν ήθελε τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο πρόεδρος της Κομισιόν φέρεται να είπε στα υπόλοιπα μέλη του ΕΛΚ ότι οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές ήταν «πάρα πολύ κοντά σε συμφωνία με την Ελλάδα», μιας και η διαφορά που χώριζε τις δύο πλευρές είχε μειωθεί στα 60 εκατ. ευρώ. Ξαφνικά όμως οι Έλληνες αξιωματούχοι έφυγαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις γνωστές σε όλους πλέον συνέπειες.

Όπως αναφέρει επίσης το περιοδικό ο κ. Γιούνκερ άσκησε σκληρή κριτική τόσο στον Α. Τσίπρα, όσο και στον Γ. Βαρουφάκη, υποστηρίζοντας ότι «απλά αρνήθηκαν να έρθουν σε συμφωνία».

Ειδικά τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, φαίνεται ότι τον έχει στην μπούκα του κανονιού, αφού σύμφωνα με τον ρεπορτάζ του Politico, φέρεται να είπε για εκείνον ότι «τράβηξε έξω τους διαπραγματευτές από το δωμάτιο, όταν ήταν εξαιρετικά κοντά σε μια συμφωνία».

«Ο Γιούνκερ μας είπε ότι ήταν έτοιμοι να προκαταβάλουν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια στη διάθεση της Ελλάδα για το μέλλον και η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά, κάτι που τους έπεισε ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονταν για μια συμφωνία και ότι ήταν ιδεολογικό το θέμα. Μας είπε: “ήμασταν τόσο κοντά. Στην πραγματικότητα, ήμασταν τόσο κοντά που διαφωνούσαμε μόνο για 60 εκατ. ευρώ», είπε στο περιοδικό ευρωβουλευτής του ΕΛΚ.

Μάλιστα οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το ρεπορτάζ, σημειώνουν ότι τρεις πηγές τους επιβεβαίωσαν ότι όντως ο κ. Γιούνκερ είπε στα μέλη του ΕΛΚ ότι η διαφορά με την ελληνική πλευρά ήταν μόνο 60 εκατ. ευρώ, όμως δεν μπήκε σε λεπτομέρειες όσον αφορά στα μέτρα στα οποία αναφερόταν.

Όσο για τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, ο Ζ. Κ. Γιούνκερ φέρεται να ήταν αγανακτισμένος με τη στάση τους, τονίζοντας ότι «άλλαζαν συνεχώς τους όρους της διαπραγμάτευσης και ήταν απρόθυμοι να συνάψουν μια συμφωνία χωρίς να έχει σημασία πόσο είχαν υποχωρήσει οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές».

«Ο Γιούνκερ κατηγορούσε τον Τσίπρα για ό,τι συνέβη. Είπε ότι αν δεν έχουμε μια συμφωνία είναι ξεκάθαρα για ιδεολογικούς λόγους επειδή οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες», είπε δεύτερη πηγή στο Politico, επαναλαμβάνοντας ότι το «ΟΧΙ» σημαίνει «ΟΧΙ» στο ευρώ.

Επίσης, ο κ. Γιούνκερ φέρεται να αναρωτήθηκε αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να οργανώσει ένα δημοψήφισμα στα ευρωπαϊκά πρότυπα μέσα σε λίγες μέρες, ενώ πρόσθεσε ότι για τη Δευτέρα έχει ένα σχέδιο δράσης, η κατεύθυνση της οποίας εξαρτάται από το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα, χωρίς όμως να αποκαλύπτει κάτι παραπάνω.

Πάντως, οι δημοσιογράφοι που υπογράφουν το ρεπορτάζ διευκρινίζουν ότι το γραφείο του κ. Γιούνκερ δεν έκανε κανένα σχόλιο όταν επικοινώνησαν με αυτό για να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες τους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top