Δραγασάκης: Πιθανή η ακύρωση του δημοψηφίσματος-Είπα στον Τσίπρα να δεχτεί τη συμφωνία

Υπάρχει θέμα αξιοπιστίας στους θεσμούς και την κυβέρνηση

Δραγασάκης: Πιθανή η ακύρωση του δημοψηφίσματος-Είπα στον Τσίπρα να δεχτεί τη συμφωνία

​Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Γιάννης Δραγασάκης, αποκάλυψε, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ότι η ελληνική πλευρά απέστειλε απόψε το βράδυ νέα πρόταση έξι σημείων, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακύρωσης του δημοψηφίσματος.

«Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης στην ΕΡΤ. «Εισηγήθηκα στον Τσίπρα να αποδεχθεί τη συμφωνία» τόνισε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο «δεν άρεσε, γιατί οι εταίροι έχουν συνηθίσει στο yes».

Επίσης, ο κ.Δραγασάκης αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση θα υποβάλλει αίτημα για την αναβολή της δόσης των 1,53 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η οποία λήγει απόψε τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, είπε ότι επικοινώνησε τηλεφωνικά με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εξετάζοντας τη δυνατότητα αύξησης του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Μιλώντας για τη νέα πρόταση που εστάλη στους εταίρους, είπε ότι «περιορίζουμε τα σημεία της διαφωνίας» και πρόσθεσε ότι αναφέρονται στην επιστολή θέματα εργασιακά και οι συντάξεις. Η εν λόγω επιστολή θα τεθεί στο τραπέζι εκ νέου στο αυριανό Eurogroup είπε ακόμη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

«Αν ήμασταν στην αρχή της κρίσης θα μπορούσαμε ας πούμε, να δεχτούμε την πρόταση. Όμως είμαστε στο 6ο έτος λιτότητας. Δεν μπορούμε να δεχθούμε μειώσεις μισθών» υποστήριξε, ενώ μιλώντας για το πρόγραμμα που προτείνει η ελληνική πλευρά είπε πως, «θέλουμε ένα πρόγραμμα που να επιτρέψει να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και να προχωρήσουμε σε μια αναπτυξιακή λογική».

Ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας. «Υπάρχουν χρηματοδοτικές ανάγκες, υπάρχει το χρέος. Θα θέλαμε μια πιο ριζική αντιμετώπιση του προγράμματος. Εδώ που είμαστε όμως χρειαζόμαστε χρηματοδότηση» παραδέχτηκε ο κ. Δραγασάκης.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε πως «είπα στον κ. Γιούνκερ να κάνουμε μια εκτίμηση για την δική τους πρόταση και την δική μας».

Μιλώντας για την προσωπική του θέση έναντι των διαπραγματεύσεων ο κ.Δραγασάκης είπε ότι «είμαι υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας», κάνοντας λόγο για σκοπιμότητα σχετικά με όσους κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι δεν επιθυμεί τη συμφωνία.

Κάνοντας μια αναδρομή στο πεντάμηνο των διαπραγματεύσεων, ο κ. Δραγασάκης είπε: «Μου έλεγε ο Ντράγκι αν πάρετε την συμφωνία θα αρέσει στις αγορές. Θα είναι καλό το κλίμα. Του έλεγα για πόσες εβδομάδες; Αρχίσαμε μιλώντας για μια συμφωνία γέφυρα. Μετά με δική τους πρωτοβουλία περάσαμε σε μια συμφωνία συνολική. Ούτε αυτό απέδωσε… Πάμε σε νέο σχέδιο, νέο πρόγραμμα».

Παραδέχτηκε πως υπάρχει θέμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ κατήγγειλε δυνάμεις, οι οποίες «μπορεί να έχουν σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ. Υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν διπλό νόμισμα με μνημόνιο ή χρεοκοπία της Ελλάδας εντός ευρώ».

ΒΙΝΤΕΟ EΡΤ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top