ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ STAR: Πρόβλεψη-«βόμβα» στο Βερολίνο για τις αντοχές των τραπεζών

Μέχρι την Πέμπτη υπολογίζουν ότι αντέχουν με αναλήψεις μόλις 60 ευρώ!

Μία «πρόβλεψη-βόμβα» της γερμανικής κυβέρνησης για τις αντοχές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υπό τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί, αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star από το Βερoλίνο, με βάση τα όσα ενημέρωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε την κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών αλλά και τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά ανησυχητική και θα πρέπει είτε να εκκαθαριστούν είτε να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Στην δεύτερη περίπτωση όμως, ακόμη και εάν καταστεί εφικτή νομικά μία τέτοια λύση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν υπάρχουν κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι αυτό που νομίζαμε» λένε στο Βερολίνο και αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι ενώ μόλις χθες υπήρχαν στη διάθεσή των τραπεζών 800 εκ. ευρώ από τον ELA, σήμερα το ποσό αυτό έπεσε στα 600 εκ. ευρώ, λόγω της εκροής καταθέσεων, παρότι το όριο βρισκόταν μόλις στα 60 ευρώ ανά καταθέτη! Με αυτό τον ρυθμό αναλήψεων υπολογίζουν ότι το τραπεζικό σύστημα αντέ��ει μόλις μέχρι την Πέμπτη, παρά την εφαρμογή του capital control!

Όλα αυτά τους οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τράπεζες εκτός προγράμματος είναι απροστάτευτες.

«Αν δεν γίνει νόμος γα την εκκαθάριση των τραπεζών απλώς θα καταρρεύσουν, χωρίς καν να υπάρχουν κανόνες» υποστηρίζουν.

Όλα αυτά βέβαια, σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικά αρνητικό περιβάλλον απέναντι στις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, αυξάνουν το κλίμα αβεβαιότητας, αν και πολλά θα ε��αρτηθούν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Στη Φραγκφούρτη πάντως μεταβαίνει για όλους αυτούς τους λόγους και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Στουρνάρας.

BINTEO STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top