Παράταση και νέο δάνειο 30 δις ζήτησε ο Τσίπρας(ΝΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ)-Συνεδριάζει ΤΩΡΑ το Eurogroup

Δείτε τι προβλέπει η ελληνική πρόταση στον ESM

Την επιστολή, που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και τους προέδρους του ESM, με την οποία, η ελληνική κυβέρνηση ζητά ειδική στήριξη από το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δημοσίευσε το Politiko.

Η ελληνική πρόταση προβλέπει διετή συμφωνία για δανειακή σύμβαση μέχρι το 2017 με στόχο την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Το ύψος της σύμβασης θα ανέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες στα 29,1 δισ. ευρώ, ενώ θα συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις (conditionalities).

Επίσης, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά ολιγοήμερη παράταση του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδας. Το τρέχον πρόγραμμα λήγει επισήμως στις 12 τα μεσάνυχτα.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων ήταν αρνητικές με την κα Μέρκελ, τον κ.Σόιμπλε και τον κ.Γκάμπριελ από την Γερμ��νία να ξεκαθαρίζουν, πως τυχόν διαπραγμάτευση θα γίνει μετά... το δημοψήφισμα.

Την επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού συνοδεύει ένας πίνακας, στον οποίο αναλύεται το ελληνικό χρέος προς όλους τους πιστωτές για το διάσημα 2015-2017, συμπεριλαμβανομένου και αυτού το ΔΝΤ, με αναφορά ότι εξαιρούνται τόσο τα έντοκα γραμμάτια όσο και τα repos καθώς αναμένεται ότι θα υπάρξει μετακύλισή τους.

Ολόκληρη η επιστολή του πρωθυπουργού

«Αγαπητοί πρόεδροι,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, σας παρουσιάζω μία πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.
Όπως γνωρίζετε η χώρα αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:
- δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014
-η χώρα δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της «Οδηγίας προς δανεισμό» του ESM
-το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτό
- Ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης.
Δεδομένων των παραπάνω και ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητά οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή μία διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2.
Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό.
Σε συνδυασμό με το δάνειο, η Ελλάδα ζητά την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Μέχρι το πέρας του δανείου ή νωρίτερα η Ελλάδα έχει ��τόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί, η Ελλάδα ζητά από το Eurogroup την παράταση για ένα μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας.
Η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».

PDF-tsipras_id28904647.pdfPDF-tsipras_id28904647.pdf

ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΤΟ EUROGROUP

Eν τω μεταξύ, το βράδυ της Τρίτης (20:00 ώρα Ελλάδας) οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συνεδριάζουν με τηλεδιάσκεψη, ώστε να εξετάσουν το αίτημα της Ελλάδας στον ESM.

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι ακόμη είναι όλα ανοιχτά, ενώ σε ερώτηση για το αν θα φύγει για το εξωτερικό, εκείνος δεν απέκλεισε τίποτα.

«Θα δούμε, θα δούμε» τους είπε με νόημα.

Η κα Μέρκελ αποκλείει να βρεθεί λύση εντός της ημέρας για την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters, ενώ πολλοί Γερμανοί βουλευτές δηλώνουν εξοργισμένοι από τις νέες προτάσεις που έρχονται για την Ελλάδα από τις Βρυξέλλες.

Δείτε επίσης:

Οι όροι και προϋποθέσεις για το 2ετες δάνειο από τον ESM

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Δεν μας δίνουν σωσίβιο πριν το δημοψήφισμα-Να τι θα ζητήσουν απ’τον Βαρουφάκη

Νέα ελληνική πρόταση στον ESM για διετή συμφωνία χωρίς το ΔΝΤ-Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top