Δημοψήφισμα: Οι αλλαγές στους εκλογικούς καταλόγους – Πού ψηφίζουμε

Τι γίνεται με ετεροδημότες και ένστολους – Ψηφίζουν και οι γεννηθέντες το 1997

Εντατικότατες είναι οι εργασίες στο υπουργείο Εσωτερικών για να είναι όλα έτοιμα την Κυριακή για το δημοψήφισμα, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά.

Όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο, δεδομένου ότι ο χρόνος είναι εξαιρετικά περιορισμένος, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές και τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και εφόρους, όπως είχαν ορισθεί για τις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την απόφαση, στους δικαιούχους αποζημίωσης θα καταβληθεί ημερήσια αποζημίωση ως εξής:

α. Στους εφόρους αντιπροσώπων της δικαστικής αρχ��ς και στους αναπληρωτές αυτών, καταβάλλεται ποσό ενενήντα ευρώ (90,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης

β. Στους αντιπροσώπους της δικαστικής αρχής και στους αναπληρωτές αυτών καταβάλλεται ποσό εβδομήντα πέντε ευρώ (75,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης

γ. Στους δημόσιους ή δημοτικούς υπαλλήλους που χρησιμοποιούνται ως διερμηνείς της τουρκικής γλώσσας και στους γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, ποσό πενήντα ευρώ (50,00 €) για κάθε ημέρα απασχόλησης.

Θα ψηφίσουν και οι γεννηθέντες το 1997

Την ερχόμενη Κυριακή θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι περίπου 100.000 «αποκλεισμένοι» των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου.

Με την αναθεώρηση που έγινε στους εκλογικούς καταλόγους, στο δημοψήφισμα θα μπορέσουν να ψηφίσουν και οι γεννηθέντες το 1997.

Ψηφίζουμε με διαβατήριο ή ταυτότητα

Στις εκλογικές διαδικασίες, οι πολίτες μπορούν να ψηφίσουν με την αστυνομική τους ταυτότητα ή το διαβατήριό τους (ακόμη κι αν έχει λήξει με την προϋπόθεση να είναι ελληνικό).

Οι κάλπες θα είναι ανοικτές από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ, ενώ ο συνολικός αριθμός του εκλογικού σώματος είναι 9.855.029 εκ των οποίων 4.772.029 άνδρες και 5.082.965 γυναίκες.

Για να είναι δεσμευτικό το αποτέλεσμα, πρέπει αν ψηφίσει το 40%, δηλαδή περίπου 4 εκ. ψηφοφόροι.

Τι γίνεται με τους ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες (αφορά όσους είχαν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι και 30 Απριλίου 2015) θα ψηφ��σουν στον τόπο διαμονής τους και όχι στα ειδικά εκλογικά τμήματα.

Που θα ψηφίσουν οι ένστολοι

Όσον αφορά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ένστολων, οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, καθώς και το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπηρετούν σε τόπο διαφορετικό απ' αυτόν στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι, ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν, μετά από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Επισημαίνεται ότι δεν μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο όπου υπηρετούν ως ετεροδημότες, δεδομένου ότι έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είτε στο δήμο στο��ς εκλογικούς καταλόγους των οποίων είναι εγγεγραμμένοι, είτε στον τόπο που υπηρετούν βάσει των ειδικών εκλογικών καταλόγων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top