Τσίπρας:Ας μας δώσουν λύση και θα πληρώσουμε το ΔΝΤ-Θα επιβιώσουμε και χωρίς πρόγραμμα

"Δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού.ΝΑΙ στο διάλογο με τους πολιτικούς αρχηγούς"Πρώτη ανάρτηση: 22:19

​«Θα επιβιώσουμε (και την επόμενη μέρα)... Ο ήλιος θα ανατέλλει από την Ανατολή, θα έχουμε οξυγόνο. Θα ζήσουμε κανονικά. Με ψυχραιμία θα αντιμετωπίσουμε τους εκβιασμούς». Αυτό σχολίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, για το νέο «ΟΧΙ» των εταίρων στο ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος.

«Το ίδιο είπα και στην κα Μέρκελ και στον κ.Ολάντ. Θα επιβιώσουμε και χωρίς πρόγραμμα. Η Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο είναι κυρίαρχη αξία, υπήρχε πολύ πριν την Ευρώπη και δεν θα την ενταφιάσουμε εξαιτίας τους» τόνισε ο κ.Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι όποια απόφαση και να προκύψει από το δημοψήφισμα θα γίνει δεκτή και θα εφαρμοστεί.
Ο κ.Τσίπρας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν μεγάλα και σοβαρά διλλήματα, επιρρίπτοντας ευθύνες στους εταίρους για τις κλειστές τράπεζες στην Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός επέ��εινε ότι οι δανειστές κατέθεσαν τελεσίγραφο στην Ελλάδα, ενώ αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος εκτίμησε πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις ακόμη και στην περίπτωση, που ο λαός πει «ΟΧΙ» στις προτάσεις των Θεσμών.
Σύμφωνα με τον κ.Τσίπρα, η ελληνική κυβέρνηση έκανε τους πέντε τελευταίους μήνες ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να υπάρχει βιώσιμη λύση, αλλά αυτό τελικά δεν επετεύχθη.
«Δεν θέλουμε η χώρα να φύγει από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, αλλά θέλουμε λύση που να μας βγάζει από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και των δανείων. Διεκδικήσαμε προσαρμογή που αντέχουμε» πρόσθεσε.
Ο κ.Τσίπρας επανάλαβε ότι η πρόταση των Θεσμών δεν αποτελεί βιώσιμη λύση, ενώ εκτίμησε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το «ΟΧΙ» που θα πουν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι διαπραγματευτικές μας ικανότητες την επόμενη μέρα.
«Στόχος των εταίρων ήταν να υιοθετήσουμε τις δικές τους θέσεις και όχι να γεφυρωθούν οι διαφορές μας» κατήγγειλε ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας την στάση των εταίρων.
«Διεκδικούμε τη ρύθμιση του χρέους και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε και, αναφερόμενος στην επιχειρηματολογία των κ. Γιούνκερ και της κα Μέρκελ, τόνισε ότι δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. «Ίσως να εξέλαβαν ως αδυναμί�� την προσπάθειά μας να υπάρξει λύση» συμπλήρωσε .
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός Grexit, ο κ.Τσίπρας εκτίμησε ότι το σχέδιο της Ευρώπης δεν περιλαμβάνει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά οι εταίροι θέλουν να ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και να σβήσουν την ελπίδα για τον τερματισμό της αποτυχημένης λιτότητας.
«Δεν πιστεύω ότι θέλουν να μας πετάξουν έξω από το ευρώ και δεν θα το κάνουν. Δεν θα το κάνουν, γιατί το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο. Το κόστος της χρεοκοπίας μιας χώρας που μόνο στην ΕΚΤ έχει άνοιγμα πάνω από 120 δις ευρώ, είναι τεράστιο. Δεν θα συμβεί αυτό. Αυτή είναι η εκτίμηση μου!» είπε χαρακτηριστικά.
��
«Τα τελεσίγραφα ενίοτε επιστρέφονται, και αυτό γίνεται με μεγαλύτερη δύναμη, όταν τα στέλνει πίσω ένας ολόκληρος λαός», πρόσθεσε.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε τον λαό να απορρίψει την πρόταση των δανειστών, η οποία, όπως εξήγησε, δεν αποτελεί λύση.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, πάλεψε για μία αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά δεν τα κατάφερε.
«Αν είχα πετύχει στην διαπραγμάτευση, θα είχαμε συμφωνία. Πάλεψα να το πετύχω και είναι αδιαμφισβήτητο. Το γεγονός ότι κάναμε ο,τι μπορούσαμε να φτάσουμε σε μια δίκαιη, αμοιβαία επωφελή συμφωνία και κάναμε παραχωρήσεις, είναι αδιαμφισβήτητο! Φτάσαμε την Δευτέρα να δώσουμε μια πρόταση που χαρακτηρίστηκε απ΄όλους μας ως μια πολύ καλή είδηση. Μόλις δώσαμε αυτό ζήτησαν ακόμα παραπάνω. Και μόλις δώσαμε κάτι ακόμα παραπάνω, ζήτησαν και κάτι ακόμα παραπάνω!» είπε χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα τι θα κάνει αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ του «ΝΑΙ», ο κ.Τσίπρας είπε με νόημα «εγώ δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού. Θα σεβαστούμε την γνώμη του λαού. Θα δρομολογήσουμε τις διαδικασίες που ορίζει το Σύνταγμα για να γίνει νόμος του κράτους αυτό που θα αποφασίσουν οι Έλληνες».
Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση της κυβέρνησης υπάρχει στο τραπέζι. «Η Ελλάδα δεν έφυγε από τις διαπραγματεύσεις» σημείωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι εάν οι εταίροι κάνουν υποχωρήσεις στην Ελλάδα, οι λαοί θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να κάνουν ό,τι και εμείς.
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Ελλάδας και γιατί αυτή απορρίφθηκε, εκτίμησε ότι ο ιστορικός του μέλλοντος δεν θα κατανοεί γιατί δεν έγινε δεκτή, ενώ καταλόγισε στους δανειστές ότι επέμεναν σε μέτρα ιδεολογικού προσανατολισμού. «Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν την κατάρρευση της Ευρωζώνης, αλλά την κατάρρευση της ελπίδας» είπε και τους κατηγόρησε ότι θέλουν να μειώσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης.
Χαρακτήρισε «διαπραγματευτικό εργαλείο» το δημοψήφισμ��.
Ερωτηθείς για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι «εάν ο λαός θέλει να συνεχίσει τη λιτότητα, τότε θα σεβαστούμε αυτή την επιλογή, αλλά δεν θα την υπηρετήσουμε εμείς», ενώ χαρακτήρισε τη δυσκολία των ημερών πρόσκαιρη και την ψυχραιμία του κόσμου παραδειγματική.
«Η επιλογή να μην δοθεί παράταση στην Ελλάδα συνιστά παρέμβαση στην απόφαση του ελληνικού λαού» επανέλαβε αναφερόμενος στους εταίρους.
Το δημοψήφισμα δεν έχει επιλογή την έξοδο ή την διάλυση της ευρωζώνης, αλλά την απόρριψη ή μη της πρότασης των δανειστών. «Aν χρειαστεί θα κάνουμε ότι περνά από χέρι μας, ώστε ο λαός να επιβιώσει» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Δεν χρεοκοπούν οι λαοί και οι χώρες, αλλά οι τράπεζες. Οι λαοί επιβιώνουν» τόνισε.
«Η Ελλάδα έχει ισχυρή γεωπολιτική δυναμική» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι την απάντηση θα την δώσει ο λαός.
«Οι λαοί έχουν δύναμη στα χέρια τους, όταν αποφασίζουν» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι περιμένει πρωτοβουλίες από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ.Ρέντσι, λέγοντας με νόημα προς όλες τις πλευρές ότι «έχω πάντα ανοιχτά τα τηλέφωνα μου και τα σηκώνω σε όσους με καλο��ν» .
«Περιμένουμε να μην σκοτώσουν την δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε, τους ζητάμε να επιστρέψουν στον ρεαλισμό και να σεβαστούν την κυριαρχία μας» είπε απευθυνόμενος προς τους εταίρους .
«Δεν κάνουμε εμείς πραξικοπήματα» τόνισε ο κ.Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις οποίες είπε ότι μπορεί να μην έκλεισαν τράπεζες, αλλά έκλεισαν επιχειρήσεις και σπίτια και αύξησαν την ανεργία .
Εμφανίστηκε ανοιχτός στον δημόσιο διάλογο μαζί με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς .
«Δεν φοβάμαι ούτε τον διάλογο, ούτε την αντιπαράθεση. Είμαι αν��ιχτός σε όλους, όσους θέλουν να ενημερωθούν» πρόσθεσε.
Στο ερώτημα πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, ο κ.Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά «θα ανοίξουν μόλις αποκατασταθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ. Θέλω να πιστεύω ότι θα ανοίξουν την επόμενη μέρα από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος», καλώντας τους συνταξιούχους να μην ανησυχούν, αφού όπως είπε «αν η κυβέρνηση δεχόταν την πρόταση των εταίρων, οι συντάξεις τους θα είχαν κοπεί». Διαβεβαίωσε ότι χρήματα για τις συντάξεις υπάρχουν.
Στο ερώτημα, αν η κυβέρνηση θα αποπληρώσει αύριο τη δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ.Τσίπρας είπε με νόημα «ας μας δώσουν απόψε μια βιώσιμη λύση... να τους δώσου��ε αύριο την δόση».
«Και η ζωή μας είναι απαιτητή… Είναι δυνατόν να μην μας δίνουν μια εβδομάδα παράταση και να περιμένουν να τους δώσουμε την δόση; Έχουν το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει να πάρει λεφτά από το ΔΝΤ από το καλοκαίρι του 2014.
«Δεν είμαστε φιλοξενούμενοι στην Ευρώπη. Είμαστε η καρδιά της Ευρώπης. Ο πολιτισμός της Ελλάδας υπήρχε και πριν τις τράπεζες» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, επαναλαμβάνοντας πως οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα δεν γίνονται δεκτά από την ελληνική κυβέρνηση.
«Ο ελληνικός λαός θα παραμείνει κυρίαρχος και ευρωπαϊκός» τόνισε, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο της ΝΔ,Α.Σαμαρά για κινδυνολογία.
«Ο κύριος Σαμαράς δραπέτευσε… σταμάτησε να υλοποιεί το πρόγραμμα, γιατί είδε ότι δεν βγαίνει και σχεδίασε την ...γνωστή παρένθεση» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την στήριξη του στον υπουργό Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη, για τον οποίο είπε, ότι «έδωσε πολύ δύσκολη μάχη σε αντίξοες συνθήκες, παρόλο που από την αρχή έγινε το κόκκινο πανί».
Στο ερώτημα αν όπως λένε κάποιοι, βάζει το κόμμα πάνω από την πατρίδα, ο κ.Τσίπρας είπε ότι αυτό δεν ισχύει και τόνισε πως «το δημοψήφισμα δεν έρχεται για να διχάσει, αλλά για να ενώσει τον λαό» .
«Αν ο λαός θέλει ταπεινωμένο πρωθυπουργό, ας τον διαλέξει , δεν είμαι εγώ» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.
Μιλώντας για την γερμανίδα Καγκελάριο Α.Μέρκελ, ο κ.Τσίπρας αποκάλυψε ότι περίμενε άλλη στάση από τους εταίρους.
«Θέλω να πιστεύω ότι οι εταίροι μας θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν στην λαϊκή ετυμηγορία. Δεν το έκαναν με τις εκλογές, τώρα που το δίλλημα είναι πολύ σαφές πιστεύω ότι θα υπάρχει υπαναχώρηση προς τον ρεαλισμό» πρόσθεσε .
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «η ��υβέρνηση δεν έχει φύγει από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ζητάμε βιώσιμη λύση και αν μας δοθεί και στο και ...πέντε θα την πάρουμε» .
Κληθείς να σχολιάσει παλαιότερη δήλωση του πως «εμείς θα βαράμε τον ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν», ο κ.Τσίπρας παρέπεμψε στα αρνητικά κλεισίματα των Χρηματιστηρίων.
Όπως είπε ο κ.Τσίπρας, «το μόνο όπλο μας είναι το δίκιο μας».
Νωρίτερα, ο κ.Τσίπρας με ένα tweet του πηγαίνοντας καθ' οδόν προς το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, όπου έδωσε συνέντευξη, αναφέρθηκε στη συγκέντρωση που βρισκόταν σε εξέλιξη στο Σύνταγμα για το «όχι» στο δημοψήφισμα.
«Στον δρόμο προς το Ραδιομέγαρ�� της ΕΡΤ, η μεγαλειώδης συγκέντρωση του κόσμου, του περήφανου όχι στο Σύνταγμα μας δίνει δύναμη», έγραψε ο Πρωθυπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top