Μέρκελ: Ευθύνη της Ελλάδας για το αδιέξοδο - Γκάμπριελ: Όχι στο δημοψήφισμα ίσον όχι στο ευρώ

Σκληρή γλώσσα από τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας

«Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και στιβαρότητα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια» υποστήριξε η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντικαγκελάριο Μέρκελ για το ζήτημα της Ελλάδας.
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε σε «μεγάλη πρόκληση» απέναντι στην οποία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και υποστήριξε ότι παρουσιάστηκε στην Ελλάδα ένα μεγαλεπήβολο και μεγαλόθυμο πρόγραμμα, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επειδή αποφασίστηκε το δημοψήφισμα.
Απέδωσε μάλιστα αποκλειστικά στην Ελλάδα την ευθύνη για την διακοπή της διαπραγμάτευσης και υποστήριξε ότι η διάθεση για συμβιβασμό εκ μέρους της Ελλάδας δεν υπήρξε με αποτέλεσμα να υπάρξει διακοπή των συζητήσεων και δημοψήφισμα.
Η καγκελάριος της Γερμανίας επέμεινε ότι το πρόγραμμα αύριο εκπνέει, αλλά αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις «δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε». Για το ίδιο ζήτημα πρόσθεσε ότι είναι δικαίωμα των υπολοίπων 18 της ευρωζώνης να σκεφτούν την κίνηση που πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν για αυτό και τα κράτη μέλη αποφάσισαν το πρόγραμμα να μην επιμηκυνθεί.
Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Γκάμπριελ ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της Ευρωζώνης.
«Είχαμε κάθε διάθεση για να επιτευχθεί υγιής συμβιβασμός με τους Έλληνες. Η ελληνική κυβέρνηση ακολούθησε έναν άλλο δρόμο. Ήθελε να διαπραγματευτεί για να πάρει κονδύλια χωρίς να δώσει κάτι η ίδια» τόνισε.

Ο ίδιος σε σκληρή γλώσσα τόνισε πως «οι πολιτικές και η ιδεολογία του Αλέξη Τσίπρα απειλούν ολόκληρη την ευρωζώνη», ενώ ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη και η Γερμανία «δεν μπορούν να στέλνουν εσαεί χρήματα στην Ελλάδα».

Παράλληλα, έστειλε σαφές μήνυμα στην Ελλάδα ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα είναι επί της ουσίας «όχι στο ευρώ».

«Η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να δεχθεί πως για να βγει από την κρίση θα το έκανε με ένα τρίτο πρόγραμμα. Δεν ήθελε να το αποδεχθεί όμως. Δεν ήθελε καμία προϋπόθεση. Ήθελε αλλαγή των όρων της ευρωζώνης στο σύνολό της. Εμείς, όμως, θέλουμε να υποστηρίξουμε το νόμισμα όχι να το αποδυναμώσουμε» πρόσθεσε.

«Αν δεν τηρούσαμε τις υποχρεώσεις μας στην Ευρωζώνη, θα μειώναμε την αξιοπιστία μας» δήλωσε ακόμα ο Γκάμπριελ και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι «από ιδεολογική άποψη ήθελε μια άλλη Ευρωζώνη». Ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωζώνη θέλει να διαπραγματευτεί και να δώσει κονδύλια, αλλά δεν δίνει «λευκή επιταγή» στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top