ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στις ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Λιου με Τσίπρα για να αρθεί το αδιέξοδο

Πιέζουν για υποχωρήσεις και αναδιάρθρωση χρέους

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ στις ΗΠΑ: Τηλεφωνική επικοινωνία Λιου με Τσίπρα για να αρθεί το αδιέξοδο

​Συναγερμός έχει σημάνει στον Λευκό Οίκο μετά από τις καταιγιστικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Έτσι μετά από το μπαράζ τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ο κ. Λιου διαμήνυσε στον Α. Τσίπρα ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια επίλυση της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών, ο Τζακ Λιου είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως η ελληνική πλευρά θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε επώδυνες μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε όμως ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να συζητήσουν για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας.

«Ο κ. Λιου τόνισε στον κ. Τσίπρα ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, της Ευρώπης και της παγκόσμιας οικονομίας να βρεθεί μια βιώσιμη λύση που θα βάζει την Ελλάδα σε μια πορεία προς τη μεταρρύθμιση και την ανάκαμψη εντός της ευρωζώνης», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών και συνέχισε:

«Είναι ανάγκη η Ελλάδα να λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην πορεία προς το δημοψήφισμα, συμπεριλαμβανομένης της στενής συνεργασίας με τους διεθνείς εταίρους της».

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ ο κ. Λιου προσφέρθηκε να παραμείνουν σε στενή επαφή οι δύο πλευρές τις επόμενες μέρες.

Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψαν πηγές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες για το ενδεχόμενο επιβολής capital control στις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Αλέξης Τσίπρας σε επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο υιοθέτησης μέτρων για τις τράπεζες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top