Το Μαξίμου απαντά στο «κάρφωμα» Γιούνκερ και αποκαλύπτει τα ΜΕΤΡΑ που ζητούν οι δανειστές

«Ο Ντάισελμπλουμ μας έθεσε ξεκάθαρο τελεσίγραφο» επιμένουν -Πρώτη δημοσίευση: 28/06/2015 19:47

​Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μετά την αιφν��διαστική κίνηση του προέδρου της Κομισιόν ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής έδωσε στην δημοσιότητα την τελική πρόταση των Θεσμών έτσι όπως είχε διαμορφωθεί λίγο πριν αποχωρήσει η ελληνική πλευρά από τις διαπραγματεύσεις, στην οποία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, υπήρχε λύση και για το ...χρέος, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε στο «κάρφωμα» Γιούνκερ, λέγοντας:

«Στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 25 Ιουνίου ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί το κείμενο των θεσμών ως το Σάββατο, θέτοντας έτσι ένα ξεκάθαρο τελεσίγραφο.

Στο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - και το οποίο δεν εστάλη ποτέ στην ελληνική κυβέρνηση – η μόνη διαφορά είναι ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία. Τι έχει συμβεί, όμως, με αυτόν τον συντελεστή;

Την Τετάρτη το πρωί οι θεσμοί παρέδωσαν πρόταση για ΦΠΑ 23% στην εστίαση και 13% στα ξενοδοχεία από 1η Ιουλίου. Η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε τον αυξημένο ΦΠΑ στην εστίαση. Το πρωί της Πέμπτης, οι θεσμοί επανήλθαν με πρόταση 23% και σε εστίαση και σε ξενοδοχεία! Αυτή η πρόταση κατατέθηκε από τους θεσμούς στο Eurogroup και παραδόθηκε στην Ελλάδα ως τελεσίγραφο.

Αν υπήρξε αλλαγή στάσης την επόμενη ημέρα, χωρίς να ανακοινωθεί επίσημα στην ελληνική κυβέρνηση, είναι θέμα που αφορά τους θεσμούς».

Μαξίμου: Αυτά είναι τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές

Την ίδια ώρα, τα μέτρα που θα επιβληθούν στην ελληνική οικονομία, εφόσον γίνει αποδεκτή η πρόταση των θεσμών, παραθέτουν ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η Κομισιόν βάζει τέλος στην παραφιλολογία. Όπως βάζει τέλος, συνεχίζουν, και στα επιχειρήματα των οπαδών του «NAI ΣΕ ΟΛΑ», οι οποίοι ισχυρίζονταν μέχρι τώρα, ότι δεν υπάρχει κείμενο θεσμών.

Και στα δύο κείμενα, το σημερινό και αυτό της 25ης Ιουνίου, που εδόθη ως τελεσίγραφο, οι θεσμοί ζητούν, μεταξύ άλλων:

* Να επιβληθεί 23% ΦΠΑ στην εστίαση

* Να καταργηθεί η έκπτωση ΦΠΑ στα νησιά

* Να επιβληθεί προκαταβολή φόρου 100% στις εταιρίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες

* Να καταργηθούν οι εκπτώσεις φόρου για τους αγρότες (πετρέλαιο, φόρος εισοδήματος)

* Να περικοπούν κατά €900 εκατ. (0,5% του ΑΕΠ) οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια (επιδόματα κλπ)

* Να περιοριστούν άμεσα οι πρόωρες συντάξεις

* Να καταργηθεί σταδιακά το ΕΚΑΣ

* Να εφαρμοστεί πλήρως ο μνημονιακός νόμος 3863/2010 για το ασφαλιστικό

* Να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και η χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων να γίνεται μόνο από ίδιους πόρους

* Να καταργηθούν όλες οι εισφορές υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα ασφαλιστικά ταμεία, που συνεπάγεται μείωση των εσόδων τους κατά πάνω από €700 εκατ.

* Να αυξηθούν οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη στις συντάξεις από το 4% στο 6%

* Να παγώσουν οι συντάξεις ως το 2021

* Να νο��οθετηθούν οι ομαδικές απολύσεις και να μην υπάρξει η επαναθέσπιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αν δεν το επιτρέψουν οι θεσμοί

* Να μειωθεί το ακατάσχετο των €1500 στις καταθέσεις

* Να αυξηθεί το επιτόκιο που ισχύει για τη ρύθμιση οφειλών

* Να μειωθούν οι μισθοί στο δημόσιο

* Να εφαρμοστούν πλήρως οι εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ (γάλα, ψωμί, αρτοποιεία, Κυριακές κλπ).

* Να υπάρξουν συντριπτικά πλήγματα στο ελληνικό φάρμακο.

* Να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

* Να πωληθούν οι μετοχές του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο

* Να μην επιβληθεί η έκτακτη εισφορά 12 % στα κέρδη άνω των 500.000 για τη χρήση του 2014.

* Να μην επανέρθουν οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές στα επίπεδα του 2014

«Όλα τα παραπάνω αποτελούν μια δέσμη προτάσεων φιλοσοφίας Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι οποίες παραδόθηκαν ως τελεσίγραφο στην Ελλάδα, όπως προκύπτει και από την σχετική απόφαση του Eurogroup» τονίζουν στην συνέχεια.

Καταλήγοντας, αναγνωρίζουν ότι η μόνο διαφορά αφορά τον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που, στο σημερινό κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν, ο συντελεστής αυξάνεται στο 13% από 23% που ζητούσαν την 25η Ιουνίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top