ΕΚΤΑΚΤΗ συνέντευξη τύπου Γιούνκερ για την Ελλάδα - Στη δημοσιότητα η τελική πρόταση των Θεσμών

Δείτε ΟΛΑ τα ΜΕΤΡΑ-Παρέμβαση Μοσκοβισί και Φερχοφστάντ-Πρώτη δημοσίευση: 17:39

​Σε μια αιφνιδιαστική κίνηση προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγες ώρες μετά την έγκριση δημοψηφίσματος από την ελληνική Βουλή, καρφώνοντας την κυβέρνηση Τσίπρα.

Πιο συγκεκριμενα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με tweet του, στα… Ελληνικά, έδωσε στην δημοσιότητα την τελική πρόταση των Θεσμών, έτσι όπως αυτή είχε διαμορφωθεί λίγο πριν αποχωρήσει η ελληνική πλευρά από τις διαπραγματεύσεις, στην οποία, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, υπήρχε λύση και για το ...χρέος.

Όλη η ανακοίνωση της Κομισιόν

«Για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και σε πνεύμα διαφάνειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τις τελευταίες προτάσεις, όπως συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις προτάσεις των ελληνικών αρχών της 8ης, 14ης, 22ας και 25ης Ιουνίου 2015, αλλά και τις συνομιλίες σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Οι συζητήσεις επ' αυτών των προτάσεων συνεχιζόταν με τις ελληνικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής ενόψει του Eurogroupτης 27ης Ιουνίου 2015. Υπήρχε συναντίληψη όλων των εμπλεκομένων πλευρών ότι η σύνοδος αυτή του Eurogroup θα επιτύγχανε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία όχι μόνο θα είχε συμπεριλάβει τα μέτρα προς κοινή συμφωνία, αλλά θα κάλυπτε και τις μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Περιελάμβανε επίσης την υποστήριξη ενός πακέτου για μια νέα αρχή για την ανάπτυξη και την απασχόληση με τη πρωτοβουλία της Επιτροπής που θα υποστήριζ�� την ανασυγκρότηση και τις επενδύσεις στη πραγματική οικονομία, όπως είχε συζητηθεί και υιοθετηθεί στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2025.

Παρόλα αυτά, δεν έγινε εφικτή η τυπική ολοκλήρωση και παρουσίαση στο Eurogroup της τελικής εκδοχής αυτού του εγγράφου, ούτε της περίληψης μιας συνολικής συμφωνίας, λόγω της μονομερούς απόφασης των ελληνικών αρχών να εγκαταλείψουν τη διαδικασία το βράδυ της 26ης Ιουνίου 2015»

Όσον αφορά στο πακέτο μέτρων, το κείμενο περιλαμβάνει:

-Αλλαγές στο ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 με άμεση περικοπή όμως του 20% της δαπάνης (σ.σ είναι ένα από τα σημεία που διαφωνούσε η ελληνική πλευρά).

-Αύξηση του ΦΠΑ των ξενοδοχείων στο 13% (αντί για 23% που ήθελαν αρχικά οι δανειστές), αύξηση του ΦΠΑ εστίασης στο 23%, (από 13% σήμερα), διατήρηση του ρεύματος στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%.

-Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες. Δεν υπάρχει όμως έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις.

-Επίσης, το κείμενο δεν περιλαμβάνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζόμενους και εργοδότες.

-Ειδικά για το χρέος, υπήρξαν συζητήσεις και πρόταση των Θεσμων να προσφερθούν λύσεις στο τέλος του 5μήνου.

Συνέντευξη Τύπου του Γιούνκερ για την Ελλάδα την Δευτέρα

Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να παραχωρήσει έκτακτη συνέντευξη τύπου για την Ελλάδα αύριο Δευτέρα στις 13:45 (ώρα Ελλάδας). Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα παρουσιάσει αναλυτικά τις παραπάνω προτάσεις και θα αποτιμήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ελληνική κρίση.

Δείτε στο παρακάτω PdF αναλυτικά την πρόταση

List of prior actions - version of 26 June 20 00.pdfList of prior actions - version of 26 June 20 00.pdf


zkgs.jpg

Μοσκοβισί: Διαπραγματεύσεις με βάση τις τελευταίες προτάσεις της Κομισιόν
moskos.jpg

Τις παραπάνω προτάσεις που κατέθεσε η Κομισιόν στην Αθήνα την Παρασκευή και περιλαμβάνουν λύσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ανάπτυξη, πριν η κυβέρνηση αποχωρίσει από τις διαπραγματεύσεις, ορίζει ως σημείο εκκίνησης για την επανεκκίνηση των διαπραγμ��τεύσεων ο Πιερ Μοσκοβισί.
«Σε αυτούς που αναρωτιούνται τι έπεται. 1. Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ 2. Η πόρτα είναι ανοιχτή για διαπραγματεύσεις στις τελευταίες προτάσεις της Επιτροπής» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, επαναλαμβάνοντας μάλιστα στα γαλλικά ότι «όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος».
moskovisi-tweets.ejpg.jpg

Φερχοφστάντ: Να δοθεί τρίμηνη παράταση στις διαπραγματεύσεις
gki.jpg

dimosiografoi.jpg
Εν τω μεταξύ, παρέμβαση για το ελληνικό ζήτημα έκανε ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φερχόφστατ, μέσω Twitter, ζητώντας τρίμηνη παράταση για το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ.Φερχόφστατ, πρέπει να δοθεί μία τρίμηνη παράταση στις διαπραγματεύσεις και στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, αφού όπως γράφει «η ελληνική κυβέρνηση δεν το αξίζει, το αξίζει όμως ο ελληνικός λαός».

Παρά το βιαστικό δημοψήφισμα, ο Αλέξης Τσίπρας «θα πρέπει να προετοιμάσει, το έδαφος ώστε αυτό να λειτουργήσει εποικοδομητικά, απελευθερώνοντας την Ελλάδα από το πελατειακό σύστημα», συμπληρώνει ο Φέρχοφσταντ.

Σε άλλο tweet του αναφέρεται και στο Grexit λέγοντας πως είναι «μια χαμηλών προσδοκιών κατάσταση», που «θα φανεί στον κόσμο ως μια τεράστια αποτυχία διαχείρισης του νομίσματος του ευρώ».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top