Συναγερμός για την Ελλάδα: Η Μέρκελ συναντά εκτάκτως τους αρχηγούς όλων των γερμανικών κομμάτων

Δηλώσεις Λαγκάρντ και Νοβότνι για τις εξελίξεις στην χώρα μας

Συναγερμός για την Ελλάδα: Η Μέρκελ συναντά εκτάκτως τους αρχηγούς όλων των γερμανικών κομμάτων

​Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Μεγάλη κινητικότητα δεν υπάρχει μόνο στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό. Πιο συγκεκριμένα στην Γερμανία, η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων της χώρας της για αύριο Δευτέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με Γερμανό αξιωματούχο, η Καγκελάριος θα συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των γερμανικών κομμάτων, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της ελληνικής κρίσης και όλες οι εξελίξεις μετά την έγκριση δημοψηφίσματος από την ελληνική Βουλή και το «πάγωμα» του ELA από την ΕΚΤ.

Στη συνάντηση θα δώσουν επομένως το «παρών» τόσο οι επικεφαλής των CDU/CSU και SPD, που απαρτίζουν την κυβέρνηση, όσο και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Πράσινοι και Die Linke.

Λαγκάρντ: Eλπίζω ότι η δόση θα πληρωθεί, μέχρι την Τρίτη το βράδυ

lagkarnt_akyro_to_dimopsifisma_meta_apo_ti_liksi_tou_programmatos_1.jpg

Στους πιο ...αισιόδοξους είναι η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κ.Λαγκάρντ, η οποία εκτίμησε ότι η δόση της Ελλάδας στο Ταμείο θα πληρωθεί κανονικά στις 30 Ιουνίου, σε συνέντευξή της στο CNBC.

«Ελπίζω ότι η ομαδοποιημένη δόση θα πληρωθεί, μέχρι την Τρίτη το βράδυ. Εάν δεν καταβληθεί, τότε υπάρχει σειρά διαδικασιών και ενημερώσεων που πρέπει να ξεκινήσουν. Αλλά τεχνικά, κάθε χώρα που δεν πληρώνει το ΔΝΤ εγκαίρως, είναι ληξιπρόθεσμη έναντι του Ταμείου» είπε χαρακτηριστικά .

Η κα Λαγκάρντ εξέφρασε την ανάγκη να αποφευχθεί ένα Grexit, επισημαίνοντας πάντως πως «το αποτέλεσμα και ο τρόπος με τον οποίο το δημοψήφισμα θα συμβεί, θα είναι κρίσιμα».

«Και όπως έχουν δηλώσει, εάν και όταν οι ελληνικές αρχές είναι έτοιμες να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες, ασφαλώς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε» πρόσθεσε .

Σχολιάζοντας τις ουρές στα ATMs και το αν υπάρχει ή όχι αναγκαιότητα για επιβολή capital controls, η κα Λαγκάρντ σημείωσε ότι αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των ελληνικών αρχών και της ΕΚΤ.

«Δεν είναι δική μας δουλειά να λάβουμε αποφάσεις. Και είμαι σίγουρη ότι θα υπάρξουν συζητήσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και είμαι σίγουρη ότι έχουν τα εργαλεία για να ανταποκριθούν» εκτίμησε .

Η διευθύντρια του Ταμείου επανέλαβε πάντως πως «η ευρωζώνη είναι σε εντελώς διαφορετική θέση από ότι ήταν το 2011, πόσο μάλλον το 2008. Επομένως το θέμα της μετάδοσης, έχει πλέον μια εντελώς διαφορετική διάσταση».

Κάλεσε την κυβέρνηση να βάλει την Ελλάδα πάνω από τα κόμματα.

Για μια ακόμη φορά έκανε λόγο ότι η προσέγγιση του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις ήταν να υπάρχει ένα "κοινωνικό δίκτυ προστασίας" για τις ευπαθείς ομάδες.

«Πάντα λέγαμε ότι οι χαμηλές συντάξεις πρέπει να προστατευτούν. Και αυτή είναι η γραμμή που θα κρατήσουμε αν συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» ξεκαθάρισε. Συνέχισε αναφέροντας ότι αυτά τα μέτρα προστασίας πρέπει να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, το οποίο ελπίζει ότι θα υιοθετήσει η Ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν το ΔΝΤ είναι ο "κακός" της υπόθεσης, η κα Λαγκάρντ είπε ότι πρόκειται για μια πράξη ισορροπίας. «Πρέπει να ληφθούν μέτρα από την Ελλάδα, πρέπει να υπάρξει στήριξη από τους Ευρωπαίους. Και είναι σε συνέχεια. Τα μέτρα πρέπει να ληφθούν, να εφαρμοστούν. Και αυτό προκαλεί μια διαφορετική συμπεριφορά και μια προθυμία να εξεταστεί τόσο η βιωσιμότητα του χρέους, όσο και η χρηματοδότηση» τόνισε .

Νοβότνι: Χρεοκοπία δεν σημαίνει Grexit- Εμείς δεν θα χάσουμε τα χρήματα μας- Θα τα πάρουμε από την Ελλάδα ακόμη και αν περάσουν δεκαετίες

ImageHandler.jpg

«Εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει την Τρίτη τη δόση των 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τότε... αρχίζει η διαδικασία αδυναμίας πληρωμών, ωστόσο μία χρεοκοπία δεν σημαίνει αποχώρηση από το ευρώ, χωρίς όμως και να υπάρχει εγγύηση ότι η Ελλάδα δεν θα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη». Αυτό δήλωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, σε συνέντευξή του στον ORF .

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα μπορούσε βασικά οποιαδήποτε στιγμή να υπά��ξει μια θετική έκπληξη, αλλά «έως τώρα συνέβαιναν πάντα αναπάντεχα, αρνητικά γεγονότα», αλλά τελευταία, όπως σημείωσε, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα ήταν σε καλή πορεία και ο ίδιος πριν από τρεις ή πέντε ημέρες πίστευε πως το πρόγραμμα μπορούσε να οριστικοποιηθεί και ήδη είχαν καθοριστεί ημερομηνίες στα διάφορα Κοινοβούλια για την επικύρωσή του.

Ο κ. Νοβότνι επέρριψε ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής capital controls είπε ,ότι οι μαζικές αναλήψεις χρημάτων των Ελλήνων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πιθανόν να καταστήσουν αναγκαίο τον έλεγχο κίνησης κεφαλαίων, κάτι που θα μπορούσε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα πληρωμών των ελληνικών τραπεζών, και να κινδύνευσει κατόπιν η φερεγγυότητα της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και ως εκ τούτου η λειτουργία του κράτους.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, εάν στην Ελλάδα υπάρξει στάση πληρωμών, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα χαθούν τα χρήματα των Αυστριακών δανειστών, ακόμη και εάν τα δάνεια πιθανόν να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν, καθώς και όταν υπήρξε πριν πολλά χρόνια στάση πληρωμών στην... Πολωνία ή στη Ρωσία, τα χρήματα επιστράφηκαν έστω ...και αν χρειάστηκε να περάσουν και 20 χρόνια!!!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top