Σόιμπλε: Η Ελλάδα τις επόμενες μέρες θα αντιμετωπίσει σοβαρή οικονομική κρίση

Σουλτς: Παραπλανημένος από τον Τσίπρα-Στάινμαϊερ: Δεν κατανοώ την ελληνική κυβέρνηση-Πρώτη ανάρτηση: 28/06/2015 11:06

​Επανέρχεται με νέα συνέντευξη του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας στο ARD σημείωσε ότι «Έπειτα από αυτή την αιφνιδιαστική εξέλιξη στην Αθήνα, όπου ο πρωθυπουργός Τσίπρας εντελώς ξαφνικά διέκοψε μονομερώς την διαπραγμάτευση, δεν έχουμε καμία βάση να επιμηκύνουμε το πρόγραμμα το οποίο εκπνέει την 30ή Ιουνίου» και προέβλεψε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανόν τις επόμενες μέρες να αντιμετωπίσει σοβαρή οικονομική κρίση.

«Και επειδή οι άνθρωποι στην Ελλάδα το περιμένουν, είχαμε αυτή τη μεγάλη εκροή καταθέσεων, ήδη τις προηγούμενες ημέρες», δήλωσε.

Ερωτώμενος εάν η Ελλάδα θα λάβει χρήματα από την ΕΚΤ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι, με τις νέες εξελίξεις, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπιστία και η ρευστότητα κάποιων ελληνικών τραπεζών.

Ο κ. Σόιμπλε πάντως, σε ερώτηση σχετικά με το αν αισθάνεται ότι τον παραπλάνησε ο Πρωθυπουργός από την αρχή, απάντησε ότι ο κ. Τσίπρας, ακόμη και πριν από τις εκλογές, έλεγε ότι ήθελε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, χωρίς όμως πρόγραμμα. «Είπαμε ότι αυτό δεν γίνεται. Και τότε για πολύ καιρό προσπαθήσαμε εντατικά. Για το ποια ήταν πράγματι η πρόθεσή του, θα μπορούσε κανείς να έχει διαφορετική άποψη. Ο ίδιος ήταν μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων. Κανένας δεν υποψιάστηκε. Πραγματικά μας αιφνιδίασε», πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα πρέπει να ασχοληθούν με το θέμα και πάλι οι αρχηγοί κρατών, δήλωσε: «Όχι, δεν έχει κανένα νόημα», για να συνεχίσει: «Η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Με αυτή την απόφαση, εγκατέλειψε εντελώς μονομερώς το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και, έχοντας υπ' όψιν την διαδικασία και τον χρόνο, είναι μάλλον αδιανόητο».

Σουλτς: Παραπλανημένος από τον Τσίπρα

Μιλώντας στο ίδιο δίκτυο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς τόνισε ότι «η πόρτα παραμένει ανοιχτή», δήλωσε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει λογική λύση και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα διασωθεί. Ο κ. Σουλτς υποστήριξε ωστόσο ότι αισθάνεται παραπλανημένος από τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ εκτίμησε ότι η στάση του οφείλεται περισσότερο στην ιδεολογία και όχι στη λογική. «Έχουμε την ευκαιρία ο ελληνικός λαός την επόμενη Κυριακή να πει "ναι" σε αυτή την πρόταση. Η πόρτα είναι τώρα ανοιχτή και θα είναι και τότε ανοιχτή», δήλωσε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων σκέφτεται όπως ο κ. Βαρουφάκης.

Φέρχοφσταντ: Δώστε τρεις μήνες παράταση όχι για τον Τσίπρα, αλλά για τον ελληνικό λαό

Κάλεσμα στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης να δώσουν μεταβατική ��ερίοδο τριών μηνών ώστε να εκπονηθεί ένα πρόγραμμα για την πλήρη αναμόρφωση του ελληνικού « πολιτικού και οικονομικού συστήματος» απευθύνει ο επικεφαλής της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) στο Ευρωκοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ.

Ο Βέλγος κεντρώος πολιτικός καλεί σε δομική λύση του ζητήματος του χρέους μέσα σε αυτό το τρίμηνο, με τη χρήση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).
Χαρακτηρίζει ένα πιθανό Grexit ήττα και για τις δύο πλευρές, καθώς οι πιστωτές θα χάσουν χρήματα και η ελληνική οικονομία θα περιέλθει σε νέα, βαθύτερη κρίση.

Στάινμαϊερ: Δεν κατανοώ την ελληνική κυβέρνηση

Την έκπληξή του για τις « συνεχείς αλλαγές πορείας της ελληνικής κυβέρνησης τις τελευ��αίες ώρες και ημέρες» εξέφρασε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, λέγοντας ότι κανείς δεν υποτιμά τις θυσίες, που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt, δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένα ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανείς δεν υποτιμά τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα και για να μπορέσει να ξανασταθεί στα πόδια της».

«Δεν κατανοώ πώς μια εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση συμβουλεύει τους πολίτες να απορρίψουν την ευρωπαϊκή πρόταση», τόνισε ο Στάινμαϊερ. «Το Eurogroup και οι θεσμοί με καλή θέληση, πολλή προσπάθεια και δέσμευση κατέληξαν σε έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα μπορέσει και πάλι να προχωρήσει προς τα εμπρός».

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: «Σχεδόν αναπόφευκτο το Grexit, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζητήσει να φύγει από την Ε.Ε

Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη μοιάζει αναπόφευκτη, δήλωσε την Κυριακή το πρωί ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς Γιοργκ Σέλινγκ.

Πρόσθεσε δε ότι, για να προχωρήσει η Ελλάδα σε αλλαγή νομίσματος, θα αναγκαστεί να ζητήσει να φύγει συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι υπόλοιπες χώρες θα αναγκαστούν να συμφωνήσουν.

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top