Τσίπρας: Κανείς δεν θα μας διώξει απ΄το σπίτι μας - To δημοψήφισμα θα γίνει

«Δεν θα ζητήσουμε την άδεια του Ντάισελμπλουμ και του Σόιμπλε για να ρωτήσουμε το λαό»

Τσίπρας: Κανείς δεν θα μας διώξει απ΄το σπίτι μας - To δημοψήφισμα θα γίνει

«Αυτή την ώρα είμαστε αντιμέτωποι με την ιστορία, αυτή την ώρα πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Θα πούμε λόγια σταράτα και ειλικρινή» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε ανοικτά στους εταίρους για τον «αποκλεισμό» του Γιάνη Βαρουφάκη από το δεύτερο Eurogroup: «Η σημερινή μέρα θα μείνει στην ιστορία με μελανά χρώματα όχι μόνο γιατί κάποιοι αποφάσισαν να συνεδριάσουν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αποκλείοντας έναν ισότιμο εταίρο αλλά και γιατί σε ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο αμφισβητήθηκε το δικαίωμα ενός κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον».

Συνεχίζοντας σε επιθετικούς τόνους, ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε πως το δημοψήφισμα θα γίνει σε κάθε περίπτωση: «Δεν θα ζητήσουμε την άδεια από τον κ. Ντάισελμπλουμ και Σόιμπλε για να δώσουμε τον λόγο στον ελληνικό λαό και να διαφυλάξουμε τη δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε. Την επόμενη Κυριακή θα γίνει κανονικά το δημοψήφισμα, ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει κυρίαρχα και θα σεβαστούμε την ετυμηγορία του».

«Κάποια στιγμή και οι εκβιασμοί στερεύουν» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για προπαγάνδα φόβου στον ελληνικό λαό που όμως μπορεί να οδηγήσει και στα αντίθετα αποτελέσματα.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του έδωσε μάχη εναντίον της λιτότητας 5 μήνες με την πλάτη στον τοίχο «σε συνθήκες πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας».

«Κάναμε μια ειλικρινή προσπάθεια διαπραγμάτευσης. Διαπραγματευτήκαμε με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία και έκανα και προσωπικά ό,τι ήταν δυνατό, αλλά στο τέλος της ημέρας η αίσθησή μου είναι ότι ��πικράτησαν οι ακραίες φωνές μεταξύ των εταίρων και των θεσμών» πρόσθεσε, μιλώντας για «ειλικρινείς προθέσεις» από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και για «σκληρή στάση από το ΔΝΤ», το οποίο θέλει να διχάσει την Ευρώπη.

«Θα υπερασπιστούμε τη δημοκρατία αλλά και τις αξίες της Ευρώπης. Αυτό το παιχνίδι θα τελειώσει οριστικά με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο θέμα του χρέους, λέγοντας ότι οι δανειστές του έδωσαν «όπως και στις άλλες κυβερνήσεις» απλά μια υπόσχεση ότι «θα το δούμε στο μέλλον».

«Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόφαση μας να εκφραστεί ο ελληνικός λαός δεν είναι απόφαση ρήξης με την Ευρώπη. Είναι απόφαση ρήξης με τις πρακτικές του εκβιασμού και του εξαναγκασμού που προσβάλλουν την Ευρώπη. Και είναι και μια απόφαση αξιοπρέπειας απέναντι στον οικονομικό εκβιασμό» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη τόσο απέναντι στους Έλληνες όσο και απέναντι στους λαούς της Ευρώπης.

Στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον όσων καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να ανταποκριθεί στο ρόλο του», λέγοντας «τι ζητάτε δηλαδή, να παραβιάσει το Σύνταγμα;».

«Θα γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όποιο και να είναι αυτό» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «κανείς δεν μπορεί να μας διώξει από το κοινό μας σπίτι».

«Είμαι βέβαιος ότι ο ελληνικός λαός, απερίσπαστος από τις πιέσεις, θα αδράξει τη στιγμή και θα στείλει μήνυμα αξιοπρέπειας σε όλο τον κόσμο. Οι δανειστές θέλουν να παραμείνουν η τρόικα που σκοτώνει τους λαούς στην Ευρώπη. Κυρίαρχη επιλογή είναι να προχωρήσουμε μπροστά, δεν έχουμε το δικαίωμα να γυρίσουμε πίσω. Δεν έχουμε το δικαίωμα με την υπογραφή μας να βάλουμε την ταφόπλακα στον τόπο. Η επιλογή βαραίνει τον καθένα, το χρωστάμε στα παιδιά μας» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top