Ντάισελμπλουμ: Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει την Τρίτη, ήταν η τελευταία προθεσμία

«Με ευθύνη της Ελλάδας διακόπησαν οι συνομιλίες - Η ευρωζώνη θα προετοιμαστεί για κάθε ενδεχόμενο»

Ντάισελμπλουμ: Το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει την Τρίτη, ήταν η τελευταία προθεσμία

​«Οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές ωστόσο η ελληνική πλευρά επέλεξε να διακόψει τις συνομιλίες. Είναι άδικος τρόπος να θέτει σε δημοψήφισμα προτάσεις που δεν ήταν τελικές» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την λήξη της πρώτης συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα δεν θα πάρει νέα παράταση και θα πάει σε δημοψήφισμα «στον αέρα»: «Το πρόγραμμα θα εκπνεύσει την Τρίτη, αυτή ήταν η τελευταία προθεσμία».

Ο ίδιος, τόνισε πως το Eurogroup θα συνεδριάσει στη συνέχεια και πάλι χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη για να προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο:«Θα εξετάσουμε τα επόμενα βήματα μας, θέλουμε να εγγυηθούμε την ακεραιότητα της Ευρωζώνης». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Ο Ντάισελμπλουμ μίλησε και για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος και σημείωσε πως με την ελληνική κυβέρνηση να έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ του «όχι», αν προκύψει το «ναι» τότε «η αξιοπιστία της θα είναι μικρή αφού έχει κάνει εκστρατεία υπέρ του “όχι”». Εάν από την άλλη επικρατήσει το «όχι» ο Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε για δύσκολες καταστάσεις στην Ελλάδα με την ευρωζώνη «να μη μπορεί να βοηθήσει».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποιος θα έχει την πολιτική ευθύνη αν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορέσει να αποπληρώσει αυτό το χρέος, ο Ντάισελμπλουμ απάντησε:

«Είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης οποιοδήποτε σενάριο. Πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών και του ΔΝΤ. Με το χρόνο, η Ευρωζώνη έχει δώσει μια μεγάλη οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα και ολοένα πιο φιλικά επιτόκια. Είναι μια ευθύνη που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί από την μια μέρα στην άλλη και βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμα και μετά το δημοψήφισμα που είναι σε εκκρεμότητα, η ευθύνη θα συνεχίσει να βαραίνει την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Τέλος, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε πως «λυπούμαστε βαθειά που οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν να απορρίψουν τις προτάσεις μας, παρόλο που η συζήτηση δεν είχε οκοκληρωθεί. Αν υπάρχει «ναι» στο δημοψήφισμα θα το δούμε, αλλά εν τω μεταξύ θα υπάρξουν προβλήματα για την Ελλάδα, προβλήματα διαχείρισης κινδύνου για την ελληνική κυβέρνηση. Και αν η απάντηση είναι «ναι», το ερώτημα είναι ποιον θα εμπιστευτούμε μελλοντικά και με ποιον θα συνεργαστούμε για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα; Το πρόγραμμα εκπνέει και αυτό είναι απολύτως σαφές επί του παρόντος!»

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΤΑΙΣΕΛΜΠΛΟΥΜ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top