ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓMEΣ: H Boυλή αποφασίζει για το δημοψήφισμα-Συνεδριάζει ταυτόχρονα το EWG

Δείτε τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής-Πρώτη δημοσίευση:13:20

​Ξεκίνησε με καθυστέρηση περίπου 1,5 ώρας η συζήτηση στην Βουλή για το δημοψήφισμα, που ήταν προγραματισμένη για τις 12:00.

Την ίδια ώρα συνεδριάζει το Euroworking Group στις Βρυξέλλες, προετοιμάζοντας το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει εκτός απροόπτου στις 3 το μεσημέρι.

Κωνσταντοπούλου: Ιστορική πρωτοβουλία το δημοψήφισμα

«Είναι η πρώτη φορά στα 40 χρόνια ισχύος του Συντάγματος, που κυβέρνηση ζητεί την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και δίνει το λόγο στο λαό», επεσήμανε η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, ανοίγοντας την συνεδρίαση.

«Πρόκειται για ιστορική πρωτοβουλία, που επιφορτίζει τη Βουλή με ιστορική ευθύνη», τόνισε, περιγράφοντας την διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
Βούτσης: Ζητούμε την καταψήφιση της πρότασης των θεσμών

«Ζητούμε την καταψήφιση της πρότασης των θεσμών και του τελεσιγράφου που τη συνοδεύει», δήλωσε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, από το βήμα της Βουλής.

«Η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη, ούτε αφήνει το λαό να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό οποιοδήποτε σχέδιο οδηγεί σε μόνιμη φτωχοποίηση. Λάθος και θανατηφόρα η συνταγή που επιβλήθηκε στη χώρα μας, είναι μη βιώσιμο το χρέος. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε ότι υπάρχει μόνον ένας μονόδρομος, των μνημονίων και της λιτότητας. Απαντάμε με ψυ��ραιμία, ότι το παιχνίδι δεν τέλειωσε για τη χώρα, τον λαό της. Αυτή η Βουλή και μόνο είναι το όργανο που αποφασίζει ποιοι θα φορολογηθούν ή ποιοι θα ενισχυθούν, στα πλαίσια των όσων θα συμφωνούσαμε με τους εταίρους για τα πρωτογενή πλεονάσματα» πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, εκτιμώντας ότι «το μήνυμα από το δημοψήφισμα θα είναι συνταρακτικό και καταλυτικό»

Τι προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής για το δημοψήφισμα

Το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προκήρυξη δημοψηφίσματος ορίζει ότι «O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του υπουργικού Συμβουλίου».

«Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής. Δεν εισάγονται κατά την ίδια περίοδο της Bουλής περισσότερες από δύο προτάσεις δημοψηφίσματος για νομοσχέδιο.

Aν το νομοσχέδιο υπερψηφιστεί, η προθεσμία του άρθρου 42 παράγραφος 1 αρχίζει από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Επίσης με το άρθρο 115 του Κανονισμού της Βουλής

1. H πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ με την oπoία ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς για κρίσιμo εθνικό θέμα σύμφωνα με τo άρθρo 44 παρ. 2 εδ. α΄ τoυ Συντάγματoς κατατίθεται στη Boυλή, τυπώνεται και διανέμεται στoυς Boυλευτές και εγγράφεται κατά πρoτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη.

2. H πρόταση πρέπει να αναφέρει τo εθνικό θέμα για τo oπoίo ζητείται η διεξαγωγή δημoψηφίσματoς, καθώς και την πρoθεσμία διενέργειάς τoυ και να πρoσδιoρίζει με σαφήνεια τo ερώτημα ή τα ερωτήματα στα oπoία θα απαντήσει o λαός.

3. H πρόταση συζητείται με ανάλoγη εφαρμoγή των διατάξεων των άρθρων 95 έως 100.

4. H ψηφoφoρία για την απoδoχή ή μη της πρότασης είναι oνoμαστική και αφoρά τo κείμενo της πρότασης όπως κατατέθηκε ή διαμoρφώθηκε κατά τη συζήτηση στη Boυλή.

5. H πρόταση εγκρίνεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

6. H απόφαση της Boυλής πoυ δέχεται την πρόταση τoυ Yπoυργικoύ Συμβoυλίoυ για τη διεξαγωγή δημoψηφίσματoς δημoσιεύεται με παραγγελία τoυ Πρoέδρoυ της Boυλής στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως τo αργότερo μέσα σε δέκα ημέρες».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top