Βρυξέλλες: ΠΑΡΑΛΟΓΗ η απόφαση για δημοψήφισμα-Όλα ανοιχτά στο Eurogroup

"Πιθανό το ενδεχόμενο να πάτε στις κάλπες χωρίς... πρόταση στις 5 Ιουλίου" λένε

Οι κοινοτικοί ιθύνοντες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ενημερώθηκαν μόλις στις 23:00 τοπική ώρα για την πρόθεση της κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα για την εφαρμογή ή όχι μιας εκδοχής της συμφωνίας, σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ των ελληνικών αρχών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, όπως αυτή ενδεχομένως να έπεφτε στο τραπέζι του σημεριν��ύ Eurogroup προς έγκριση.

Θεσμικοί παράγοντες των Βρυξελλών έκαναν λόγο για "παράλογη" απόφαση, καθώς το κείμενο δεν είχε κλείσει και οι τεχνοκράτες του Euro Working Group δεν είχαν ετοιμάσει ακόμη την τελική εκδοχή της πρότασης, με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπίας.

Ώρες πριν από την ανακοίνωση, αφενός ο υπουργός οικονομικών Γ.Βαρουφάκης δήλωνε πως δεν κατανοεί τους λόγους "για να μην συμφωνήσουμε", αφετέρου οι εταίροι είχαν δεχθεί το 13% για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε στον πρωθυπουργό, ότι το πραγματικό ερώτημα είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

Πηγές του Συμβουλίου από κράτη μέλη της ευρωζώνης εξηγούσαν, ότι το Eurogroup πρέπει τώρα να απαντήσει σε νέα πολιτικά ερωτήματα και να εξετάσει …σενάρια διασφάλισης των υπολοίπων κρατών από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Θα πρέπει να εξετάσει επιπλέον "εναλλακτικούς τρόπους βοήθειας της Ελλάδας". Ορισμένες πηγές προεξοφλούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες μετά την 30ή Ιουνίου και εκτιμούν, ότι πιθανό αίτημα για παράταση της «Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» ( MFFA) για λίγες μέρες στερείται νοήματος. Αυτό όμως θα πρέπει ν�� συνεκτιμηθεί.

Η Ελλάδα καλείται εκ των συνθηκών να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και τα… μέτρα είναι ελληνική πολιτική επιλογή. Ο ρόλος των θεσμών είναι η αξιολόγηση τους. Τα δε μέτρα της πρότασης προσδιορίστηκαν μετά από συνεισφορά και καθοδήγηση των ελληνικών αρχών. Οι δε στόχοι μειώθηκαν σημαντικά.

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καθορίσει ακόμα τη στάση τους. Ωστόσο, είναι ορατό το ενδεχόμενο ο λαός να κληθεί να ψηφίσει για πρόταση... που δεν θα υπάρχει. Η πρόταση χάνει την ισχύ της de facto στις 30 Ιουνίου.

Έτσι και αλλιώς η διαπραγμάτευση μπαίνει σε μια νέα φάση από την 1η Ιουλίου. Το πρόγραμμα δεν υπάρχει πια και τα χρήματα που το συνοδεύουν χάνονται.

Στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν την στάση του πρωθυπουργού και διερωτώνται, γιατί η ελληνική κυβέρνηση έφερε τη διαπραγμάτευση στα άκρα.

Σχολιάζουν τέλος, ότι η δημοκρατική έκφραση δεν εξαντλείται στα ελληνικά σύνορα και η βούληση των άλλων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων δεν δεσμεύεται από το αποτέλεσμα. Οι εκλογείς των άλλων κρατών έχουν δώσει εξίσου πολιτικές εντολές στις 18 κυβερνήσεις.
Κομισιόν, θεσμοί και κράτη μέλη θα περάσουν στην επικοινωνιακή αντεπίθεση σύντομα.

Του Θάνου Αθανασίου (ανταποκριτής του STAR, στις Βρυξέλλες)

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top