Βαρουφάκης: Είναι υφεσιακά τα μέτρα που προτείνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε α��λιώς

"Θέλουμε λύση για το χρέος και την χρηματοδότηση και όχι εκλογές και δημοψήφισμα" τόνισε

Βαρουφάκης: Είναι υφεσιακά τα μέτρα που προτείνουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς

​«Αύριο θα γίνει ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συγκερασμός και να δοθεί λύση που να περιλαμβάνει λύσεις για το χρέος και την χρηματοδότηση». Αυτό δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο κ.Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι υφεσιακά, εξηγώντας ότι η Αθήνα δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά.

«Ή θα κόβαμε όλες τις επικουρικές συντάξεις και θα αυξάναμε τον ΦΠΑ στα νησιά ή θα κάναμε αυτό που κάναμε να προτείνουμε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και αύξηση της φορολογίας στις επιχειρήσεις» πρόσθεσε.

Όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση αρχικά πρότεινε λιγότερα υφεσιακά μέτρα, αλλά η άλλη πλευρά ήταν ανένδοτη.

Εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους. «Πρέπει πάντα να είμαστε αισιόδοξοι. Πρέπει να πάμε στο Eurogroup με πίστη. Έχουμε καθήκον να βρούμε λύση αύριο. Ελπίζουμε ότι η Ευρώπη θα κάνει αυτό που πρέπει» είπε ο κ.Βαρουφάκης, αρνούμενος να σχολιάσει τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάλπες και δημοψήφισμα. Ο κοινός νους επιβάλλει να υπάρξει συμφωνία, η οποία θα θέτει τέλος στην ελληνική κρίση» τόνισε ο κ.Βαρουφάκης.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πάντως ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των Θεσμών, τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλές υποχωρήσεις.

«Τις τελευταίες μέρες έχουμε κάνει πολύ μεγάλες υποχωρήσεις, αλλά κάθε φορά που πλησιάζουμε στα 3/5 και 4/5 του δρόμου, οι Θεσμοί κάνουν το αντίθετο σκληραίνοντας την στάση τους» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Βαρουφάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Θεσμοί δεν θέλουν συμφωνία.

«Πρέπει να συμφωνήσουν στις δικές μας προτάσεις οι δανειστές» τόνισε, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να υπάρξει λύση για το χρέος .

Ο κ.Βαρουφάκης εξήγησε γιατί η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τα 15,5 δις ευρώ, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο θέμα ποσότητας χρημάτων, αλλά είναι μια πρόταση που εμποδίζει την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης .

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε της ελληνικής λύσης για το χρηματοδοτικό κενό, τονίζοντας ότι αυτή την πρόταση, την είχε παρουσιάσει ο ίδιος στους Θεσμούς 2,5 μήνες πριν.

«Είναι άλλο το κείμενο των 47 σελίδων» επεσήμανε ο κ.Βαρουφάκης, επιρρίπτοντας ευθύνες στους εταίρους για το χρόνο που χάθηκε.

Ο κ.Βαρουφάκης έκανε αναφορά και στις πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, λέγοντας για παράδειγμα ότι «χθες 5-6 χώρες δήλωσαν ότι το πακέτο που προτείνουν οι Θεσμοί στην Ελλάδα είναι πολύ ελαστικό και δεν μπορούν να το περάσουν από τα κοινοβούλια τους».

ΒΙΝΤΕΟ ΑΝΤ1

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top