Αποκάλυψη WSJ: Παράταση προγράμματος μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 σκέφτονται οι δανειστές

Και βοήθεια προς την Ελλάδα 15 δισ. ευρώ

Αποκάλυψη WSJ: Παράταση προγράμματος μέχρι τον Νοέμβριο του 2015 σκέφτονται οι δανειστές

​Η χρηματοδότηση της Ελλάδας αν και όταν υπάρξει συμφωνία απασχόλησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση τους Eurogroup, τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στους υπουργούς και το οποίο έχει δει η εφημερίδα, μια τέτοια συμφωνία θα προέβλεπε παράταση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το έγγραφο αυτό που προετοιμάστηκε από τους θεσμούς, προβλέπει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαζόταν συνολικά 15,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι τότε –ποσό που θα μπορούσε ν�� καλυφθεί με πόρους που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Επιπλέον η WSJ αποκαλύπτει ότι το έγγραφο αναφέρει πως για να καταβληθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα λάβει 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Αυτό που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμο από τους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών είναι ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρχονταν πριν τον Οκτώβριο.

«Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, τα κοινοβούλια των οποίων έχου�� συνδέσει τα δάνεια διάσωσης που θα εγκρίνουν αυτά, με τα δάνεια του ΔΝΤ», σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Οι διαφορές στα μέτρα που σχετίζονται με τη νέα βοήθεια περιορίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, όμως εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά ως προς το πώς θα μπορέσει να τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Η ελληνική κυβέρνηση βασίζεται στην άντληση νέων εσόδων από την φορολόγηση των επιχειρήσεων και τις εργοδοτικές εισφορές, ενώ οι πιστωτές πιέ��ουν για περικοπές στις συντάξεις και τις αμυντικές δαπάνες, καθώς και αύξηση στην φορολογία επί των πωλήσεων».

Η εφημερίδα επισημαίνει επίσης ότι οι υπουργοί Οικονομικών, έλαβαν χθες δυο προτάσεις –μια από την Ελλάδα και μια των πιστωτών- και μετέθεσαν τη συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο, ευελπιστώντας να κλείσουν μια τελική συμφωνία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top