ΑΥΤΗ είναι η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup

Τι προβλέπει για ΦΠΑ, ασφαλιστικό, ΕΚΑΣ, κ.α

ΑΥΤΗ είναι η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Γ. Βαρουφάκης στο Eurogroup

​Τη νέα πρόταση που κατέθεσε χθες στο Eurogroup η ελληνική πλευρά αποκαλύπτει σήμερα η Καθημερινή.

Η πρόταση αυτή, κατατέθηκε μισή ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης και όπως έγινε γνωστό προκάλεσε την έντονη αντίδραση αρκετών υπουργών Οικονομικών, οι οποίοι τόνιζαν ότι δεν μπορούν να εξετάσουν δύο διαφορετικές προτάσεις.

Σύμφωνα λοιπόν με την Καθημερινή, η πρόταση στοχεύει μεταξύ άλλων, σε έσοδα από τον ΦΠΑ που κυμαίνονται στο 0,93% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, αντί του 1% του ΑΕΠ που ζητούν οι θεσμοί.

Επίσης η ελληνική πλευρά επιμένει στο να διατηρηθούν στον συντελεστή 13% του ΦΠΑ, όλα τα τρόφιμα, αλλά και τα ξενοδοχεία, κάτι στο οποίο διαφωνούν οι δανειστές που ζητούν τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία και τα catering να μεταφερθούν στον υψηλό συντελεστή 23%, αλλά και να παραμείνουν στο 13% μόνο τα βασικά τρόφιμα.

Στο τελευταίο αυτό κείμενο, η ελληνική κυβέρνηση επανέρχεται στη διατήρηση της έκπτωσης 30% στο ΦΠΑ στα νησιά, σημείο το οποίο δεν περιλαμβανόταν στην προηγούμενη πρόταση, ενώ υπάρχει διαφοροποίηση και σε ό, τι αφορά στον φόρο των επιχειρήσεων.

Αναλυτικά, στην προηγούμενη πρόταση προβλεπόταν αυτός να αυξηθεί από το 26% στο 29%, ενώ σε αυτό το πιο πρόσφατο κείμενο προβλέπεται αύξηση στο 28%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, παρότι η πρόταση αυτή δεν συζητήθηκε σε αντιπαραβολή με την πρόταση των θεσμών στο Eurogroup, ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε εντολή στους εκπροσώπους των θεσμών να την μελετήσουν και να κρατήσουν τα επί μέρους σημεία, τα οποία θα μπορούσαν να ενσωματωθούν σε ένα ενδεχόμενο τελικό κείμενο μιας συμφωνίας, με τον όρο αυτά τα σημεία να μπορούν να εγκριθούν από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Για τις αμυντικές δαπάνες, η ελληνική κυβέρνηση προτείνει τη μείωσή τους κατά 200 εκατ. ευρώ και δέχεται τη στοχευμένη ομάδα ενεργειών και τον περιορισμό τόσο του προσωπικού όσο και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Όσον αφορά στα ασφαλι��τικά ταμεία, προτείνεται η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων έως το τέλος του 2018 και σε διάστημα τριών ετών, ενώ οι δανειστές ζητούν η συγχώνευση να γίνει έως το 2017 και σε διάστημα δύο ετών.

Σε άλλα σημεία, η πιο πρόσφατη ελληνική πρόταση αναφέρει:

Εφάπαξ φορολόγηση 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ για να πετύχει το δημοσιονομικό ζητούμενο αποτέλεσμα για το 2015.
Αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη που θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το 2022 και να ισχύσει για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015, αντί της 30ής Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές.
Σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ για όλους μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018. Δεν δέχεται την άμεση κατάργηση του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.
Καμία αναφορά για την εφαρμογή του νόμου του 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Καμία αναφορά για την εφαρμογή ή προσαρμογή των κανόνων που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Η ελληνική πρόταση στα αγγλικά

neo_sxedio.pdfneo_sxedio.pdf

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top