Το Σάββατο στο Eurogroup Ελλάδα και δανειστές θα τα παίξουν όλα για όλα

Χωρίς αποτέλεσμα και η Σύνοδος Κορυφής, πιέζουν ασφυκτικά οι δανειστές για νέα μέτρα

Το Σάββατο στο Eurogroup Ελλάδα και δανειστές θα τα παίξουν όλα για όλα

​Μετά από την απότομη διακοπή του χθεσινού Eurogroup, τελικά ούτε και από τη Σύνοδο Κορυφής βγήκε λευκός καπνός για την επίτευξη συμφωνίας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που έμειναν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μέχρι τις 04:00 τα ξημερώματα, συνεχίζουν να πιέζουν για περισσότερα μέτρα, ενώ μετά το τέλος της Συνόδου, όλοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι η πολυπόθητη συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί το Σάββατο στη νέα συνεδρίαση του Eurogroup.

Έτσι λοιπόν, το θρίλερ των τελευταίων ημερών παίρνει και πάλι παράταση, ενώ και οι δύο πλευρές φαίνεται να κρατούν μικρό καλάθι, καθώς μέχρι να… πέσουν οι υπογραφές όλα παραμένουν ανοιχτά.

Οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς ο χρόνος στερεύει επικίνδυνα, ενώ και οι δύο πλευρές φαίνονται αποφασισμένες να παλέψουν μέχρις εσχάτων για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα λοιπόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες για μια ακόμα φορά ξεκαθάρισαν ότι η όποια απόφαση θα ληφθεί από το Eurogroup και όχι από τη Σύνοδο Κορυφής, σημειώνοντας ότι ο δικός τους ρόλος είναι να στηρίξουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης.

Α. Μέρκελ: «Ελπίζω να έχουμε συμφωνία το Σάββατο»

«Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας για την Ελλάδα. Ελπίζουμε πως μια συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο», δήλωσε η κα Μέρκελ μετά τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής και πρόσθεσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να αναζητήσουν μια λύση μαζί με τους θεσμούς και την Ελλάδα.

«Δεν μπορούν οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων να εμπλακούν στις τεχνικές διαβουλεύσεις, όπως για παράδειγμα την απόδοση που θα έχουν συγκεκριμένα μέτρα» τόνισε και συμπλήρωσε ότι και οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να βασιστούν στους τεχνοκράτες που συμμετέχουν στις τεχνικές διαπραγματεύσεις.

Σε ερώτηση δε για το αν συμμερίζεται την άποψη του Β. Σόιμπλε ότι η ελληνική πρόταση δεν είναι αξιόπιστη, η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικά από τον κ. Σόιμπλε για τις εξελίξεις στο Eurogroup και επεσήμανε ότι ο ίδιος της μετέφερε ότι υπάρχουν ακόμα αρκετά ερωτήματα που έχουν να κάνουν μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.

Φ. Ολάντ: «Ζωτικής σημασίας το Eurogroup»

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος , Φ. Ολάντ δήλωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής ότι το Eurogroup του Σαββάτου είναι «ζωτικής σημασίας» και για μια ακόμα φορά προειδοποίησε ότι τα χρονικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, στενεύουν επικίνδυνα.

Ζ. Κ. Γιούνκερ: «Είμαι εξουθενωμένος, δεν μου αρέσει αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης»

Ο πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του, δεν έκρυψε την κούρασή του μετά από τις πολύωρες διαβουλεύσεις.

«Είμαι εξουθενωμένος, είμαι κουρασμένος. Δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος εργασίας που δεν με αφήνει να κοιμηθώ. Δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς τους δημοσιογράφους», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πάλι, Ντ. Τουσκ, ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

«Οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Δεν χρειάζεται να διεξαχθεί νέα Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα, οι ηγέτες καλούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου», είπε.

Μ. Σουλτς: «Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ»

Τέλος ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας στο ARD εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

«Δεν νομίζω ότι θα συμβεί ένα Grexit. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι η λογική θα επικρατήσει στο τέλος. Γι’ αυτό πιστεύω ότι ίσως πρέπει να περιμένουμε μια ή δυο μέρες, αλλά θα υπάρξει λύση», είπε και πρόσθεσε:

«Τώρα το θέμα είναι η ελληνική κυβέρνηση απλώς να δεχθεί η τελευταία δόση του προγράμματος βοήθειας να εκταμιευθεί, 7,3 δισεκατομμύρια. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν το δέχονται, δεν το καταλαβαίνω. Ίσως να το μάθουμε. Εάν αυτά τα χρήματα εκταμιευθούν, έχουμε χρόνο - λίγους μήνες - για να κάνουμε κάτι. Όχι για να μιλήσουμε για το χρέος, αλλά για το πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε επενδύσεις που θα φέρουν ανάπτυξη και απασχόληση. Αλλιώς η Ελλάδα δεν θα σταθεί ποτέ ξανά στα πόδια της. Γι' αυτό είμαι κάπως έκπληκτος που ο κ. Τσίπρας δεν θέλει να δεχθεί τις προσφορές, αλλά ίσως να επικρατήσει τελικά η λογική».

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση αν ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι "τζογαδόρος ή αφελής", ο κ. Σουλτς απάντησε:

«Ούτε τζογαδόρος ούτε αφελής. Βρίσκεται όμως σε μια κατάσταση στην οποία εγώ δεν θα ήθελα να βρίσκομαι. Και μερικές φορές υπάρχουν στη ζωή στιγμές, όπου ο άνθρωπος πρέπει να κάνει κάτι, να σταθεί αναγκαστικά απέναντι στους ίδιους τους δικούς του ανθρώπους».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top