"Τρώμε ξύλο" απ’τον ξένο τύπο: Λένε "αργόστροφο" τον Τσίπρα και βλέπουν πολιτική ανταρσία

«Τυχόν Grexit θα επηρεάσει μόνο τους Έλληνες» προειδοποιούν

​Οι…. σημειώσεις και οι κόκκινες μουτζούρες των δανειστών επί των ελληνικών προτάσεων "έχουν" την δική τους ιστορία! Πίσω από τα σβησίματα, όπως λέει η Guardian, κρύβεται το μήνυμα των δασκάλων-δανειστών στoν... «αργόστροφο» μαθητή τους Αλέξη Τσίπρα: “Το κείμενο σου είναι απαράδεκτο. Θέλει ξανά δουλειά”.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι δανειστές, αφού έριξαν μια ματιά στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, τις απέρριψαν.

«Η Αθήνα δεν θα έπρεπε να νιώθει έκπληξη για τον τρόπο που αντέδρασαν οι δανειστές, δεδομένου ότι το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις της οικονομίας της χώρας πρέπει να περιλαμβάνουν κατά 80% μέτρα για μειώσεις δαπανών και μόλις κατά 20% μέτρα για φόρους» αναφέρεται στο δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι η ελληνική πρόταση κινείται σε άλλη κατεύθυνση, με το 92% των μέτρων να αφορούν σε φόρους.

Η εφημερίδα θυμίζει τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, ο οποίος είχε πει ότι οι δανειστές αρχίζουν να αποδέχοντ��ι ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 3% είναι ανέφικτη για την Ελλάδα και ότι ένα ποσοστό κοντά στο 1% είναι πιο ρεαλιστικό. Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι ακόμα και αυτό προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις στον ΦΠΑ και τις συντάξεις, για τις τελευταίες απαιτούνται μειώσεις στο 1% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ δεν απορρίπτει τα ισοδύναμα μέτρα, αρκεί όμως να έχουν δημοσιονομικό κέρδος

Το δημοσίευμα τέλος, τονίζει ότι ο Τσίπρας έχει δύο επιλογές: "Ή την Άνευ όρων παράδοση ή την αποχώρηση από τις διαπραγ��ατεύσεις".

CNBC: Κίνδυνος πολιτικής ανταρσίας στην Ελλάδα

Κίνδυνο πολιτικής ανταρσίας στην Ελλάδα, βλέπει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, σχολιάζοντας τις δραματικές διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες

Όπως εξηγεί το CNBC, η ανταρσία προέρχεται από τις τάξεις των σκληροπυρηνικών του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να απορρίψουν τα μέτρα που προσθέτουν περισσότερα βάρη στους συνταξιούχους. Επίσης και οι ΑΝΕΛ τάσσονται ανοιχτά κατά της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά – κάτι που επί του παρόντος η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές.

Μιλώντας στο CNBC, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκτίμησε ότι «είτε θα έχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία ή δεν θα έχουμε τίποτα. Εάν έχουμε έναν τίμιο συμβιβασμό, όλοι θα τον υποστηρίξουν. Αν και υπάρχει και ένα όριο στο πόσα μπορεί να προσφέρει η Ελλάδα στους δανειστές. Θέλουμε να επιστρέψουμε τα ��ρήματα που έχουμε δανειστεί, αλλά όχι προσφέροντας και σάρκα. Δεν επιθυμούμε να βάλουμε κι άλλο βάρος στους πιο αδύναμους και τους πιο φτωχούς και έχουμε προτείνει ισοδύναμα μέτρα σε αυτά που ζητούν οι δανειστές». Ο κ.Κατρούγκαλος φάνηκε αισιόδοξος για συμφωνία και προειδοποίησε ότι η ελληνική κρίση θα έχει επιπτώσεις σε όλη την Ευρώπη.

Το αμερικανικό δίκτυο αφού κάνει έναν απολογισμό των μέχρι τώρα συναντήσεων, τονίζει το τελεσίγραφο των δανειστών πως οποιαδήποτε συζήτηση για διαγραφή του χρέους θα μπει στο τραπέζι μόνο αν η Ελλάδα προχωρήσει σε δομικές μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το CNBC, το πρόβλημα για τον Τσίπρα είναι ότι αν κάνει πολλές υποχωρήσεις στις απαιτήσεις των δανειστών, τότε, επιστρέφοντας στο σπίτι, θα έρθει αντιμέτωπος με τη σφοδρή αντίδραση των στελεχών του στο ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη, στην Αθήνα έχουν κάνει ��ην εμφάνισή τους οι πρώτες διαδηλώσεις από συνταξιούχους και νέους ανθρώπους – σαν ένα δείγμα της υποδοχής που θα έχει η συμφωνία από τους Έλληνες.

CNN: Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;

Μπορεί πολλοί στην Ευρώπη να προειδοποιούν ότι ενδεχόμενο Grexit θα προκαλούσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων στην γηραία ήπειρο, ωστόσο δεν έχει την ίδια άποψη ο συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου και καθηγητής του London School of Economics, Ι.Μπεγκ.

Σε άρθρο του στο CNN με τίτλο ,«Ποιος νοιάζεται αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει κα�� φύγει από το ευρώ;» ο αρθρογράφος προειδοποιεί, ότι ένα Grexit θα ήταν καταστροφικό για τον ελληνικό λαό, αφού το ήδη πιεσμένο τραπεζικό σύστημα θα κατέρρεε ολοκληρωτικά. Το νέο νόμισμα θα δεχόταν μεγάλη υποτίμηση που με τη σειρά της θα οδηγούσε σε υψηλό πληθωρισμό, αναφέρεται στην συνέχεια.

«Μία αναγκαστική, εσπευσμένη αποχώρηση, θα ήταν αποσταθεροποιητική και για τη πολιτική ζωή της χώρας», επισημαίνει ο αρθρογράφος, ο οποίος
αποδομεί στην συνέχεια τα επιχειρήματα, που έχουν προβληθεί κατά καιρούς υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ.

Πρώτο επιχείρημα: Η παραδοχή ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη θα ενθαρρύνει τι�� αγορές να αναζητήσουν το επόμενο ευάλωτο θύμα για κερδοσκοπία. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, η Ευρώπη έχει οχυρωθεί καλά και είναι πλέον σε θέση να αποκρούσει τέτοιου είδους επιθέσεις.

Δεύτερο επιχείρημα: Οι μικρές οικονομίες, όπως η Ελλάδα έχουν συνήθως υψηλή αναλογία του εμπορίου τους προς το ΑΕΠ, επομένως ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης μπορεί να πληγούν από την μείωση των εξαγωγών. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει για την Ελλάδα, αφού η συγκεκριμένη αναλογία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οι Γερμανοί εξαγωγείς θα χάσουν κάποιους πελάτες των προϊόντων τους εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, αλλά θα μπορέσουν εύκολα να επεκταθούν σε άλλες αγορές.

Τρίτο επιχείρημα: Ο γεωπολιτικός κίνδυνος να στραφεί η Ελλάδα στη Ρωσία του Πούτιν, αν απομακρυνθεί από την Ευρώπη. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μπορεί η Ρωσία να είναι μεγάλη χώρα, αλλά η οικονομία της περνάει κρίση λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου. «Εφόσον δεν ήταν πρόθυμη να βοηθήσει την Κύπρο, μία χώρα όπου είχε συμφέροντα, πώς θα μπορέσει να χορηγήσει στην Ελλάδα τα υπέρογκα δάνεια που χρειάζεται;», διερωτάται ο Μπεγκ.

Ειδικά για το ηθικό επιχείρημα, που αφορά στο αίσθημα της αλληλεγγύης μεταξύ των Ευρωπαίων, ο Μπεγκ αντιπαραθέτει πως η αλληλεγγύη έχει και όρια, προσθέτοντας ότι τα παραπλανητικά τεχνάσματα των τελευταίων μηνών εκ μέρους της ελληνικής πλευράς έχουν οδηγήσει τους Ευρωπαίους πολύ κοντά σε αυτά.

«Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ είτε νόμιζαν ότι είχαν ένα ισχυρό χαρτί, είτε ότι η μπλόφα τους θα πετύχαινε. Τώρα συνειδητοποιούν ότι αυτό δεν ισχύει και γι' αυτό μία συμφωνία δείχνει πιο εφικτή», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top