Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις – Πού διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

Τα αγκάθια στις συζητήσεις που δυσκολεύουν επικίνδυνα τη συμφωνία

Σε τεντωμένο σχοινί οι διαπραγματεύσεις – Πού διαφωνούν κυβέρνηση και δανειστές

​Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις Βρυξέλλες, όπου από τις 07:00 το πρωί έχει ξεκινήσει νέος γύρος εντατικών διαβουλεύσεων σε όλα τα επίπεδα, ενώ στις 12:00 λήγει και το τελεσίγραφο που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, ώστε η ελληνική πλευρά και οι θεσμοί να καταλήξουν σε συμφωνία.

Οι διαφωνίες όμως παραμένουν και είναι έντονες με τις δύο πλευρές να μην δείχνουν προς το παρόν τη διάθεση… αμοιβαίων υποχωρήσεων.

Ποια είναι όμως τα σημεία που οι διαφορές ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους δανειστές είναι αγεφύρωτες;

1. ΦΠΑ

Η νέα πρόταση που κατέθεσαν οι δανειστές εναρμονίζεται όσον αφορά στον αριθμό των συντελεστών του ΦΠΑ (6%, 13% και 23%), όμως προβλέπει τη μεταφορά μεγάλου μέρους τροφίμων, αλλά και της εστίασης στον υψηλό συντελεστή 23%. Έτσι, οι πιστωτές εκτιμούν ότι θα εισπραχθούν επιπλέον ετήσια έσοδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, έναντι του 1,36 δισ. που προέβλεπε η ελληνική πρόταση.

Μάλιστα έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόταση των δανειστών να υπαχθούν στον συντελεστή 13% τα «μη μεταποιημένα τρόφιμα», ενώ όλα τα υπόλοιπα να επαχθούν στο 23%. Υπενθυμίζεται ότι στα «μη μεταποιημένα τρόφιμα», σύμφωνα με τον κοινοτικό κανονισμό 852/2004, περιλαμβάνονται το γάλα, το ψωμ��, το λάδι, κ.α.

Επίσης οι δανειστές προτείνουν στον συντελεστή 6% να ενταχθούν φάρμακα, βιβλία και θέατρα, στο 13% τα μη μεταποιημένα – επεξεργασμένα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και η διαμονή στα νησιά και στο 23% όλα τα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης και της εστίασης.

Πάντως, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε τα «βασικά τρόφιμα» να υπάγονται στον συντελεστή 13%, ενώ και οι δύο πλευρές συμφωνούν στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά.

2. Επιχειρήσεις

Η πλευρά των δανειστών αντιτίθεται στην υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων. Επίσης διέγραψαν από την ελληνική πρόταση ως ισοδύναμο μέτρο την έκτακτη εισφορά 12%, την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, ενώ μείωσαν στο 28% την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών τους που σήμερα είναι στο 26%. Τέλος πρόσθεσαν την αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100%.

3. Εισφορά αλληλεγγύης

Στο θέμα αυτό δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες διαφορές, καθώς οι θεσμοί ζητούν απλώς την αύξησή της. Η κυβέρνηση πρότεινε την αύξηση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα 30.000 ευρώ και άνω ως εξής:

• 12.001- 20.000 ευρώ: 0,7%

• 20.001- 30.000 ευρώ: 1,4%

• 30.001- 50.000 ευρώ: από 1,4% σε 2%

• 50.001- 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%

• 100.001- 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%

• 500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%

4. Φορολόγηση αγροτών

Η ελληνική κυβέρνηση στην πρότασή της αναφέρει ότι θα προχωρήσει στον επανασχεδιασμό του τρόπου φορολόγησης των αγροτών. Οι δανειστές όμως είναι πιο συγκεκριμένοι και ζητούν την κατάργηση των ειδικών καθεστώτων, όπως η επιστροφές στο πετρέλαιο, αλλά και την αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των κερδών τους. Τέλος ζητούν τον επανασχεδιασμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

5. Επίδομα θέρμανσης

Οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή του.

6. ΕΝΦΙΑ

Οι δανειστές ζητούν οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες να μην επηρεάσουν την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ που αποδίδει 2,65 δισ. ευρώ.

7. Φόρος Πολυτελείας - τηλεοπτικές διαφημίσεις και άδειες συχνοτήτων

Οι προτάσεις των δύο πλευρών συμπίπτουν.

8. Φόρος στον ηλεκτρονικό τζόγο (e- gaming) και άδειες 4G και 5G

Οι δανειστές απορρίπτουν ως ισοδύναμα μέτρα τις παρεμβάσεις αυτές.

9. Αμυντικές δαπάνες

Η κυβέρνηση προτείνει την περικοπή τους κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016, όμως οι δανειστές ζητούν η μείωση να είναι 400 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top