«Φαρμάκι» η ελληνική πρόταση: Παραμένει και το 2016 ο ΕΝΦΙΑ – Αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά

Τσίπρας σε Γιούνκερ: Καλύπτονται όλοι οι στόχοι - Ολόκληρο το ελληνικό σχέδιο

«Φαρμάκι» η ελληνική πρόταση: Παραμένει και το 2016 ο ΕΝΦΙΑ – Αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά

Φόρο περιουσίας (ΕΝΦΙΑ δηλαδή) και το 2016 αλλά και αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά προβλέπει η ελληνική πρόταση που απέστάλη στους θεσμούς, η οποία ωστόσο «κολλάει» στις ενστάσεις κυρίως του ΔΝΤ.

Η πρόταση της Αθήνας, την οποία επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια, προβλέπει την ψήφιση συμπληρωματικού προϋπολογισμού μέχρι την 1η Ιουλίου και νέο δημοσιονομικό πρόγραμμα για την περίοδο ως το 2018.

Στο δεκασέλιδο κείμενο της Ελλάδας, το οποίο συνοδευόταν από επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, περιλαμβάνεται το σύνολο των προτάσεων της χώρας για μέτρα ύψους 7,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από αυξήσεις φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών.

Η κυβέρνηση ζητά έναν μειωμένο συντελεστή 13% για μια περιορισμένη ομάδα προϊόντων που περιλαμβάνουν την ενέργεια, βασικά τρόφιμα και τα ξενοδοχεία αλλά και έναν υπερμειωμένο συντελεστή στο 6% για τα φάρμακα και τα βιβλία. Ωστόσο, θα καταργηθεί η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων με στόχο τη συγκέντρωση 6,6 δισ. ευρώ, ενώ προτείνεται η επαναφορά της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ με απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων και αγορών.

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για διασφάλιση των εσόδων ύψους 2,65 δισ. ευρώ για το 2016, που σημαίνει παραμονή του ΕΝΦΙΑ, πιθανόν με νέα… βαφτ��σια.

«Είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχουν δημοσιονομικές αποκλίσεις και ότι οι προβλεπόμενοι στόχοι υπερκαλύπτονται» τονίζει -μεταξύ άλλων- στην επιστολή του στον Γιούνκερ ο πρωθυπουργός.

Ολόκληρο το ελληνικό σχέδιο και η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα: Προτάση.docx

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top