ΘΡΙΛΕΡ στις Βρυξέλλες-Φόβοι στο Μαξίμου:Τα μέτρα, οι ενστάσεις και τα σενάρια εκλογών

"Ο Τσίπρας δεν κάνει μαγειρέματα" λέει ο Παππάς

​Νέο «θρίλερ» ξεκινά σήμερα για το ελληνικό ζήτημα σε Ελλάδα και Βρυξέλλες. Πάνω που είχε δοθεί η εντύπωση, ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές είναι κοντά σε συμφωνία, νεότερες ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σχετικά με τις προτάσεις της Αθήνας στους Θεσμούς δίνουν νέα δραματική τροπή στις εξελίξεις.

Οι εταίροι διαφωνούν μεταξύ τους για τα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας νέες υποχωρήσεις και μερική, τουλάχιστον, αλλαγή του μίγματος της πολιτικής που έχει προτείνει για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Ειδικά το ΔΝΤ αντιδρά για τα φορολογικά μέτρα σε επιχειρήσεις, θεωρώντας τα ως άκρως υφεσιακά. Διαφορές υπάρχουν επίσης ως προς τον υπολογισμό της απόδοσης των μέτρων, καθώς ορισμένα από τα προτεινόμενα θεωρείται ότι δεν θα έχουν αποτέλεσμα και έτσι ζητoύνται από την ελληνική πλευρά ισοδύναμα.

Οι «Θεσμοί» εμφανίζονται παράλληλα απρόθυμοι να δώσουν μία ισχυρή δέσμευση για τη ρύθμιση του χρέους, κάτι που όμως θεωρείται από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, αναγκαίος όρος για να αποδεχθεί μία συμφωνία. Οι δανειστές ξεκαθαρίζουν ότι το θέμα του χρέους θα ανοίξει, μόνο όταν υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Γάλλος επίτροπος Οικονομίας, Π.Μοσκοβισί, πως δεν υπάρχει θέμα με το χρέος τώρα.

Επίσης, οι δανειστές δεν δίνουν την 9μηνη παράταση που έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση-με την ανάλογη λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα βέβαια- αλλά 6μηνη, κάτι που η Αθ��να θεωρεί ότι δεν βοηθά επαρκώς στη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Ανησυχία και προβληματισμός στο Μέγαρο Μαξίμου

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις αντιδρά��εις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το γεγονός, ότι οι Θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει πρώτη στην κύρωση της μεσοπρόθεσμης σύμβασης και αμέσως μετά στα σχετικά νομοσχέδια προβληματίζουν έντονα το Μέγαρο Μαξίμου, που φοβάται, ότι χωρίς ρύθμιση για το χρέος δεν θα ψηφιστεί η συμφωνία.

Χθες, ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες για να εκτιμήσει την κατάσταση, αλλά και να οργανώσει καλύτερα τα επόμενα βήματα. Σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει μαζί με στενούς του συνεργάτες, εκτάκτως στις Βρυξέλλες, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των «θεσμών», δηλαδή πέραν του ίδιου του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ.

Παππάς: Ο Τσίπρας δεν θα κάνει μαγειρέματα πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού

Εν τω μεταξύ, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και εκλογών εάν η συμφωνία -εφόσον υπάρξει- δεν τύχει της έγκρισης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ.Παππάς ξεκαθάρισε ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να γίνει «Παπαδήμος», δηλαδή δεν συζητά το σενάριο να ανασυνταχθεί το κυβερνητικό μπλοκ με άλλες πολιτικές δυνάμεις (π.χ. Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), εάν ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσει τη συμφωνία και χαθεί η δεδηλωμένη, πράγμα που σημαίνει ότι ο μοναδικός δρόμος σε μία τέτοια περίπτωση είναι η προσφυγή στις κάλπες.

«Η κομματική πειθαρχία και η διαγραφή είναι κάτι δευτερεύον σε σχέση με το κεντρικό, που είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκλεγεί με μία πλειοψηφία και μία εντολή, έχει συγκροτήσει μια κυβέρνηση που προέκυψε από τη λαϊκή εντολή. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει μαγειρέματα πίσω από την πλάτη του ελληνικού λαού. Είναι σαφές ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα χρειαστεί την πλειοψηφία, η οποία συγκροτήθηκε από τις εκλογές. Δεν θα ξαναδείτε σενάρια Παπαδήμου. Αυτά είναι οδυνηρά», επανέλαβε ο υπουργός Επικρατείας σήμερα στο MEGA, εκτιμώντας, ότι «η συμφωνία θα είναι τέτοια, που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη και της κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά και του ελληνικού λαού».

Αναφερόμενος στα μέτρα ο κ.Παππάς, αποκάλυψε ότι η Αθήνα διαφώνησε με τους δημοσιονομικούς στόχους που έθεσαν οι πιστωτές, αλλά υποχώρησε σε ένδειξη καλής θέλησης και ότι τα μισά και πλέον από αυτά τα μέτρα θα κληθούν να τα καταβάλλουν οι έχοντες και κατέχοντες.

Ειδικά για το θέμα του ΦΠΑ ο κ.Παππάς είπε ότι, «η κατανομή που γίνεται διασφαλίζει την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση του οικογενειακού εισοδήματος. Υπήρχε πρόταση των θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, την εστίαση, σε όλα τα τρόφιμα, ακόμη και τα βασικά. Αυτά δεν έχουνε γίνει αποδεκτά και δεν θα πρέπει να υπάρξει επιμονή των θεσμών για την περαιτέρω αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ.Παππά, «αυτή την κρίσιμη καμπή της διαπραγμάτευσης πρέπει οι ευρωπαϊκές ηγεσίες πρέπει να πάρουν ιστορικές αποφάσεις. Ουδείς επιθυμεί να δημιουργήσει συνθήκες σοκ, αλλά εδώ πρέπει πραγματικά να συνειδητοποιήσουμε και εμείς και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ότι το ΔΝΤ έχει να καταβάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα και από την περίοδο της προηγούμενης διακυβέρνησης, για πάρα πολύ καιρό».

«Θα πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον χωρίς το ΔΝΤ, και αυτό δεν αφορά κυρίως την ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, το οποίο γίνεται με τις δικές μας τις προτεραιότητες, αλλά για το πώς η Ευρώπη πορεύεται από δω και μπρος» κατέληξε ο κ.Παππάς.

BINTEO Koινωνία ώρα mega

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top