Δεν «βγάζει» τελική συμφωνία το κρίσιμο Eurogroup

Αισιοδοξία για λευκό καπνό ως το τέλος της εβδομάδας

Μια πρώτη συμφωνία μετά από μια μακρά νύχτα και όχι την πολυπόθητη συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, θα έχουμε ενδεχομένως στο κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης.
Αυτό μετέφερε στο star.gr πηγή με άμεση γνώση των συζητήσεων η οποία επισημαίνει μετ’ επιτάσεως τα κενά και τις διαφωνίες που έχουν εντοπίσει Κομισιόν και ΔΝΤ στην ελληνική πρόταση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, δεν είναι κατανοητό στις Βρυξέλλες, στις οποίες παραμένει η Κριστίν Λαγκάρντ, πως από τις ρήτρες αναδρομικής εφαρμογής της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων, φτάσαμε στην σταδιακή κατάργηση μέχρι το 2025.
Οι δανειστές επιθυμούν την πλήρη κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων και όλων των κινήτρων για την έξοδο από την αγορά εργασίας ή δυνατόν από την 1η Ιουλίου, και συμβιβαστικά από την ημερομηνία που θα προκύψει μετά την πλήρη αναμόρφωση του ασφαλιστικού το φθινόπωρο (Οκτώβριος).
Παρότι οι δύο πλευρές πίστευαν πως το Staff Level Agreement ήταν δυνατόν να επιτευχθεί στο Eurogroup της Τετάρτης μετά από τις τελευταίες διαφωνίες και συζητήσεις φαίνεται πως η εβδομάδα θα εξαντληθεί.
Οι κρίσιμες 16 ώρες μέχρι το Eurogroup
Οι επόμενες 16 ώρες μέχρι τη σύγκληση του Eurogroup είναι εξαιρετικά κρίσιμες.
Όπως σας έχουμε ενημερώσει, χθες αργά ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ, του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Μάριο Ντράγκι.
Στην τηλεδιάσκεψη η Κριστίν Λαγκάρντ φάνηκε μάλλον να υπαναχωρεί από τη�� συμφωνία και να εγείρει αντιστάσεις, να θέτει το θέμα της υπερφορολόγησης ενώ έθεσε το θέμα του ασφαλιστικού ξανά και εν τέλει φάνηκε να μην συμφωνεί με μια σειρά από μέτρα.
Ο Γιούνκερ προσπάθησε να κατευνάσει το ΔΝΤ και επιχείρησε να παρουσιάσει την δική του οπτική εξηγώντας πως θα βγει το πρόγραμμα και ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα σπάσουν τώρα.
Οι συζητήσεις συνεχίζονται και -σύμφωνα με πληροφορίες- υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων πολύ κοντά στον πρόεδρο της Κομισιόν η οποία έφτιαξε κάποιες προτάσεις κάνοντας κάποιους υπολογισμούς και τους έστειλε με email στην Κριστίν Λαγκάρντ.
Τα ανοιχτά θέματα δεν έχουν κλείσει ακόμα και υπάρχει μια πίεση ώστε να βρεθούν άλλα 400 εκ. ε��ρώ από τις συντάξεις, ειδικά από τις πρόωρες.
Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top