Γερμανικά Μέσα: «Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα»

Τα βλέμματα όλων στο αυριανό Eurogroup

Γερμανικά Μέσα: «Τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα»

​Με το αυριανό Eurogroup ασχολούνται τα γερμανικά ΜΜΕ, σημειώνοντας σχεδόν όλα ότι ο χρόνος τρέχει και η Ελλάδα έχει μια τελευταία ευκαιρία για να γλιτώσει την χρεοκοπία.

Η Die Welt κυκλοφορεί με τίτλο «Τελευταία ευκαιρία για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία» και αναφέρεται στην πρόοδο που σημειώθηκε στην χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στις διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να συνεχιστούν μέχρι το πρωί της Πέμπτης για να επιτευχθεί συμφωνία.

Η γερμανική εφημερίδα επαναλαμβάνει τις χθεσινές δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία διατήρησε συγκρατημένη στάση, τονίζοντας ότι την όποια συμφωνία πρέπει να την εγκρίνουν οι θεσμοί και συμπληρώνει ότι μέχρι την Πέμπτη κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα γίνει στην Ελλάδα μιας και οι εκροές καταθέσεων είναι τεράστιες.

«Δεν θα μπορέσουν να επιλυθούν όλα τα ζητήματα ως την Τετάρτη το βράδυ. Για παράδειγμα, δεν είναι ξεκάθαρο για πόσο διάστημα θα πρέπει να παραταθεί το τρέχον πρόγραμμα ή αν θα υπάρξει τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Επιπλέον υπάρχει και η επιθυμία της Αθήνας για μια αναδιάρθρωση του χρέους της ή ακόμη και για μια απομείωση», αναφέρει η Die Welt.

Η Handelsblatt από την άλλη κυκλοφορεί με τίτλο «Διάσωση το τελευταίο λεπτό» και αναφέρει ότι λίγο πριν το οριστικό κλείσιμο της πόρτας της Ευρώπης στην Ελλάδα, υπήρξε μια απρόσμενη τροπή.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρε τα εμπόδια και απευθύνθηκε στους πιστωτές του. Απομένει μια δύσκολη αλλά εφικτή κούρσα προς την επίλυση της κρίσης», τονίζει η Handelsblatt, ενώ η Frankfurter Allgemeine Zeitung, σε άρθρο της χαρακτηρίζει τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής έναν «δύσκολο τοκετό».

«Τώρα ο Τσίπρας πρέπει να δράσει», είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι οι χώρες της ΕΕ παίρνουν σοβαρά υπόψη τους την Αθήνα, όμως τώρα η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Η Bild χαρακτηρίζει «πρελούδιο στη μεγάλη μπλόφα» τις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες και τονίζει:

«Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας δεν είχαν αποτέλεσμα. Όλα ήταν μία μπλόφα. Μπλόφες, τεχνάσματα όλα αυτά τα ξ��ρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις. Από την αρχή του ελληνικού δράματος για το χρέος- το 2010- όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις-κατά την εφαρμογή τους, όμως ήταν ιδιαίτερα χλιαροί. Το 2012 η ελληνική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ιδιωτικοποιήσεις, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ με τα πραγματικά έσοδα να μην ξεπερνούν τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ».

Τέλος το γερμανικό περιοδικό Focus κυκλοφορεί με τη λέξη «σοκ» στον τίτλο του και αναφέρεται και αυτό στις χθεσινές εξελίξεις στις Βρυξέλλες.

Το κύριο άρθρο του περιοδικού ξεκινά με την ερώτηση αν ο Α. Τσίπρας είναι ένας ήρωας στον αγώνα κατά της ΕΕ ή αθετεί τελικά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και σημειώνει πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο του το κόμμα, χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία “crash test” για την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top