48 ώρες ως την τελική συμφωνία

Πυρετός διαβουλεύσεων για να βγει αύριο στο Eurogroup λευκός καπνός

​Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες που διεξάγονται από χθες στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης και του Eurogroup, με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού των ελληνικών αρχών και των ελεγκτών των τριών θεσμών.

Από τα τρία σενάρια που παρουσίασε το Star, αυτό που έγινε πραγματικότητα είναι το πρώτο και πλέον ευνοϊκό για την χώρα και την ευρωζώνη, με την πρόταση των ελληνικών αρχών να φτάνει εγκαίρως και τους θεσμούς να την καλωσορίζουν και να την δέχονται ως βάση συζήτησης.

Η πρόταση διέρρευσε τμηματικά σε δύο παραλλαγές της, για τις οποίες το Star συνομίλησε με τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας. Το πρώτο σχόλιο είναι πως «είναι σαφώς πιο άρτιες από τις προηγούμενες» και «τα σημεία με ασαφή μέτρα είναι σαφώς περιορισμένα», πλην όμως «δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς το ζήτημα των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» με τους θεσμούς να θέλουν την κα��άργηση όλων των εξαιρέσεων από την 1η Ιουλίου του 2015 χωρίς μεταβατικές διατάξεις και την κυβέρνηση να παρουσιάζει ένα σχέδιο πολύ ήπιας μετάβασης από το 2016 ως το 2025. Η κυβέρνηση βεβαίως «το χρηματοδοτεί εν μέρει», σχολιάζουν, «όμως υπολείπεται ένα ποσό περί το μισό δισ. ευρώ φέτος», από τον στόχο για επίπτωση 1,8 δισ. ανά έτος.

Παρομοίως στο δημοσιονομικό κομμάτι υπάρχουν έσοδα 300 εκ. ευρώ «που θέλουν παραπάνω τεκμηρίωση» και απουσία μέτρων για άλλα 200 εκ. ευρώ.

Όπως και αν έχει η κατάσταση, στόχος των δύο πλευρών είναι να κλείσουν τα κενά και να προσδιορίσουν μια σειρά από νομοθετικά προαπαιτούμενα για να περάσουν από το ελληνι��ό κοινοβούλιο και να συνοδεύουν τις εκταμιεύσεις.

Η πρόταση θα πάει σε έκτακτο Eurogroup την Τετάρτη και αν εγκριθεί θα πάρει το δρόμο των κοινοβουλίων των εταίρων για έγκριση και του ελληνικού κοινοβουλίου για νομοθέτηση.

Η νομοθέτηση απαιτεί χρόνο και ως εκ τούτου το πρόγραμμα θα παραταθεί για ένα «εύλογο χρονικό διάστημα», χωρίς ωστόσο να έχουν καταλήξει ακόμα πόσο θα είναι αυτό (2 ως 6 μήνες, με πιθανότερους τους 4).

Χρηματοδοτικά η χώρα έχει λαμβάνειν 700 εκ. ευρώ λιγότερα από όσα έχει να δώσει μέσα στο καλοκαίρι, αν δεν υπολογιστούν τα χρήματα του ΤΧΣ. Η χρηματοδότηση είναι υπό εξέταση.

Το χρέος όμως δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Αν οι ηγέτες περιλάβουν μια δήλωση στην επόμενη Σύνοδο μετά το έκτακτο Εurogroup, αυτή θα μοιάζει με αυτή του Νοεμβρίου του 2012.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top