Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης

«Χρειάζεται να γίνει πολύ σκληρή δουλειά τις επόμενες ώρες»-Πρώτη ανάρτηση: 22/06/2015 23:07

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης, με τους περισσότερους αξιωματούχους της ευρωζώνης και της ΕΕ, αλλά και τους ηγέτες που συμμετέχουν σε αυτή να διαβλέπουν κατά την έναρξή της ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα, αλλά χωρίς να μπορούν ακόμα να αναφερθούν σε συγκεκριμένα σημεία της.

Προηγούμενως εντύπωση είχε προκαλέσει η πληροφορία, που έρχεται σε αντίθεση με το κλίμα αισιοδοξίας, ότι λίγες αριθμητικά χώρες επιμένουν να είναι αρνητικές απέναντι στην Ελλάδα. Τις προθέσεις αυτές αποκάλυψε μάλιστα η Πρόεδρος της Λιθουανίας





Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φ. Ολάντ, ανέφερε προσερχόμενος στη Σύνοδο ότι υπήρξε πρόοδος τις τελευταίες ώρες με τις νέες και πιο συγκεκριμένες προτάσεις της ελληνικής πλευράς. «Είχαμε συναίνεση, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της. Απόψε δεν θα έχουμε επίσημη απόφαση αλλά θα πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για να έχουμε άμεσα μια λύση» τόνισε. Όπως πρόσθεσε, υπάρχουν τεχνικές λεπτομέρειες που δεν έχουν διευκρινιστεί και ο στόχος δεν είναι μια συμφωνία για μερικούς μήνες αλλά μια συνολική και βιώσιμη λύση για την οποία θα χρειαστούν μερικές ημέρες ακόμα. «Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους» κατέληξε ο Ολάντ.

Μέρκελ: Συμβουλευτικού χαρακτήρα η Σύνοδος

Την εκτίμηση ότι θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα η Σύνοδος Κορυφής εξέφρασε από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμα. Μετά το Eurogroup, δεν έχουμε βάση για την επίλυση, θα δούμε συμβουλευτικά τι μπορούμε να πούμε» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

Σαρλ Μισέλ: Είμαι αισιόδοξος

Μια «ισχυρή ώθηση» για να φτάσουν Ελλάδα και δανειστές σε συμφωνία ζήτηση ο Σαρλ Μισέλ.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος γιατί «τώρα υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι» και σημείωσε πως οι θεσμοί θα εξετάσουν λεπτομερώς τις ελληνικές προτάσεις αναζητώντας μια λύση αξιόπιστη και βιώσιμη.

Ρέντσι: Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις αλλά και η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει

«Η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά και η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε μία μεγάλη χώρα όπως η Ελλάδα», δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης και λίγο πριν τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
«Πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας», δήλωσε ο Μ. Ρέντσι.