Την αντιπρόταση στους θεσμούς ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση

Συνεδριάζει το Κυβερνητικό Συμβούλιο - πρώτη ανάρτηση 09.19

Την αντιπρόταση στους θεσμούς ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση
Την αντιπρόταση στους θεσμούς ετοιμάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση. Στις 11 το πρωί ξεκίνησε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στις Βρυξέλλες βρίσκονται ήδη ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει ήδη σε ένα βασικό κορμό προτάσεων προς το Eurogroup της Δευτέρας και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός με τους δανειστές.

Η διαφορά στον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού φέρεται να ανέρχεται στα 900 εκ. ευρώ, ενώ ένα από τα κύρια αντικείμενα της διαπραγμάτευσης είναι τα έσοδα του ΦΠΑ, με την πρόταση της κυβέρνησης να προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών, με τη ΔΕΗ να υπάγεται στον συντελεστή στο 13%, όπως και η εστίαση.

Κύριο αντικείμενο της διαπραγμάτευσης είναι και οι πρόωρες συντάξεις, για τις οποίες η κυβέρνηση προτείνει κατάργηση από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας, αλλά οι θεσμοί ζητούν την άμεση κατάργησή τους.

Στις προτάσεις περιλαμβάνονται ακόμη η περαιτέρω απελευθέρωση των αγορών, η επιπλέον φορολόγηση των επιχειρήσεων και νέα μείωση των αμυντικών δαπανών.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να απαιτεί από την πλευρά της λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης και σαφή αναφορά στη ρύθμιση του χρέους.

Δεν αποκλείονται όμως αλλαγές στις παραπάνω προτάσεις, ενόψει και μίας νέας συνεννόησης με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top