Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το Βερολίνο την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας

«Αδύνατο να ετοιμάσει η Αθήνα σε 2 μέρες τις προτάσεις που δεν έφερε σε 4 μήνες»

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει το Βερολίνο την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας
Χωρίς μεγάλες προσδοκίες αντιμετωπίζει το Βερολίνο την έκτακτη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας. "Κίνηση από απελπισία και όχι τόσο από ελπίδα" χαρακτήριζε ανώτατη κυβερνητική πηγή τη σύνοδο, με την Μέρκελ να προειδοποιεί ότι αν δεν υπάρξει κατάλληλη προεργασία, η σύνοδος της Δευτέρας θα έχει «συμβουλευτικό» μόνο χαρακτήρα, ενώ και ο Σόιμπλε σήμερα στο Λουξεμβούργο εμφανίσθηκε πολύ επιφυλακτικός.

Όπως είπε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την Μάρα Ζαχαρέα, στο Βερολίνο δεν περιμένουν ότι η Αθήνα θα μπορέσει να καταστρώσει σε δύο μέρες τις προτάσεις που δεν κατάφερε να υποβάλλει σε 4 μήνες.

Μία γεύση αυτού του σκεπτικισμού υπήρξε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ, όταν ο κ. Σόιμπλε είπε επί λέξει ότι δεν αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο ενθουσιασμό την σύνοδο κορυφής της Δευτέρας και όταν ρωτήθηκε γιατί, είπε ότι ο κ. Βαρουφάκης έφερε χθες στο Eurogroup μια «επαναστατική» - όπως την χαρακτήρισε ο Έλληνας υπουργός – πρόταση, που δεν ήταν τίποτα άλλο από το δημοσιονομικό συμβούλιο που θα παρεμβαίνει αυτόματα όταν ξεπερνιέται ένα ύψος δαπανών κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού.

«Εμείς», είπε ο Σόιμπλε, «δεν αντιληφθήκαμε ότι πρόκειται για κάτι καινούργιο καθώς εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες και δεν είναι αυτό που ζητάμε από την Ελλάδα».

Όπως ανέφερε ο Τάσος Τέλλογλου, το Βερολίνο ζητά μείωση των μόνιμων δαπανών κατά 1,8 δισ. ευρώ για το 2016 με ισόποση αύξηση της φορολογίας, δηλαδή των εσόδων.

Σε αυτή την περίπτωση είναι διατεθειμένοι να δώσουν μια τρίμηνη η εξάμηνη παράταση του προγράμματος και μια δήλωση για το χρέος, αντίστοιχη με εκείνη του φθινοπώρου του 2012.

Πάντως στο Βερολίνο δεν υπολογίζουν σε μία λύση σε αυτή τη σύνοδο. Κατ’ αυτούς υπάρχει χρόνος και μέχρι την τακτική σύνοδο της Πέμπτης. Αρκεί να αντέξουν οι τράπεζες μέχρι τότε…
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top