Προειδοποίηση Γιούνκερ: "Το έχω πει στον Τσίπρα, δεν μπορώ να αποτρέψω ένα Grexit"

Οργασμός τηλεφωνικών επαφών με Μέρκελ, Ολάντ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες

​Κόκκινο έχουν χτυπήσει οι διεργασίες σε Ευρώπη και Αθήνα μετά από το χθεσινό Eurogroup, στο οποίο δεν σημειώθηκε και πάλι καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε σαφή προειδοποίηση στον Α. Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πρέπει να υπολογίζει στην ικανότητά του να αποτρέψει μια ενδεχόμενη αποτυχία των διαπραγματεύσεων.

«Δεν καταλαβαίνω τον Τσίπρα. Η εμπιστοσύνη που του έχω δείξει, δεν ανταποδόθηκε από εκείνον προς εμένα. Του πρόσφερα το επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν ύψους 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2015 και το 2020. Αν ήμουν πρωθυπουργός της Ελλάδας αυτό είναι κάτι που θα μπορούσα να το ''πουλήσω'' ως επιτυχία, αλλά δεν έχω ακούσει τίποτα από τον κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Γιούνκερ στο Spiegel.

Μάλιστα φανερά απογοητευμένος σχολίασε ότι η Αθήνα έχει παρεξηγήσει τις προσπάθειες που κάνει ο ίδιος για να αποτραπεί η έξοδός της από το ευρώ.

«Σύμφωνα με ένα μότο: υπάρχει κάποιος στην Ευρώπη που μπορεί να τραβήξει στο τέλος ένα κουνέλι από το καπέλο. Έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα τον κ. Τσίπρα ότι δεν θα πρέπει να υπολογίζει στο ότι μπορώ να αποτρέψω, σε κάθε περίπτωση, την αποτυχία των συνομιλιών», είπε.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο κ. Γιούνκερ είχε σήμερα από το πρωί σειρά τηλεφωνικών επαφών με την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φ. Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μ. Ρούτε, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα της παράτασης του τρέχοντος προγράμματος είναι στο τραπέζι, με την προϋπόθεση όμως ότι τη Δευτέρα θα καταλήξουμε σε staff level agreement. Αυτό που τονίζεται είναι πως οι δανειστές είναι ανοιχτοί στο να δώσουν λίγο χρόνο στην Αθήνα, έως ότου νομοθετήσει και το τελ��υταίο μέτρο της συμφωνίας, ενώ όπως τονίζουν ευρωπαϊκές πηγές, εξετάζεται η παράταση να μην είναι εξάμηνη, αλλά πολύ μικρότερη.

Ο κ. Σχοινάς, ερωτηθείς για την θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο ελληνικό ζήτημα, επανέλαβε τη χθεσινή δήλωση του Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι «ο μοναδικός στόχος της Επιτροπής είναι να καταστεί η Ελλάδα σταθερή, ισχυρή και ευημερούσα χώρα, ικανή να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη για το καλό των πολιτών της, μια Ελλάδα που θα σέβεται τις δεσμεύσεις της και θα παραμείνει προσηλωμένη σε αυτές, όντας μέσα στη ζώνη του ευρώ».

Το σίγουρο είναι ότι οι επαφές θα ενταθούν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ώστε να καλυφθούν τα περισσότερα ανοιχτά θέματα σε τεχνικό επίπεδο και οι δύο πλευρές να μπουν σε τροχιά συμφωνίας τη Δευτέρα.