Σφίγγει ο κλοιός: διορία έως τη Δευτέρα και στο βάθος… χρεοκοπία!

Νέος γύρος διαβουλεύσεων μετά το αδιέξοδο στο Eurogroup

Σφίγγει ο κλοιός: διορία έως τη Δευτέρα και στο βάθος… χρεοκοπία!

Μία τελευταία ευκαιρία για εξεύρεση λύσης με τους δανειστές φαίνεται πως έχει η κυβέρνηση μέχρι την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, μετά το νέο αδιέξοδο στο Eurogroup της Πέμπτης. Την ίδια ώρα, αναλυτές επισημαίνουν πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ, ενώ δημοσιεύματα θέτουν εν αμφιβόλω ακόμα και τη λειτουργία των τραπεζών!

Όπως σας έχουμε ενημερώσει, η έκτακτη Σύνοδος της Ε.Ε. θα γίνει στις 19:00 της Δευτέρας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βρίσκεται στη Μόσχα και θα συναντηθεί σήμερα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, θα αρχίσει νέο γύρο επαφών, τόσο με Ευρωπαίους ηγέτες, όσο και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μόλις επιστρέψει στην Αθήνα, το Σάββατο.

«Η μπάλα είναι στην πλευρά της Ελλάδας», διεμήνυσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και κάλεσε την χώρα μας να αδράξει την «τελευταία ευκαιρία», ενώ πρόσθεσε πως «δυστυχώς πολύ λίγη πρόοδος έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις» και «δεν υπάρχει συμφωνία εν όψει».

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη την κατάσταση και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε -και μάλιστα επανειλημμένα- ότι περιμένει αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική πλευρά, λέγοντας πως «υπάρχει ανάγκη να γίνει διάλογος με ενήλικες στην αίθουσα».

«Βρισκόμαστε επικίνδυνα κοντά σε νοοτροπία που αποδέχεται ένα ατύχημα», σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και τόνισε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία έστειλε «ισχυρό μήνυμα, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένη πρόταση». «Είναι η στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες να βρουν λύση, όπως περιμένουν οι πολίτες», πρόσθεσε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «εάν η πρότασή μας γίνει δεκτή, θα θέσει τέλος στο δράμα».

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, αναστάτωση προκάλεσαν δημοσιεύματα περί επιβολής περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές (capital control) από τη Δευτέρα, κάτι που διέψευσαν, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όσο και ο κ. Βαρουφάκης. Γεγονός είναι ότι τη Δευτέρα οι αναλήψεις ήταν 300 εκατομμύρια και, πλέον, φτάνουν το 1 δισ. την ημέρα, ωστόσο, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι η ρευστότητα είναι επαρκής και δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα σε κανένα επίπεδο.

Την ίδια ώρα, η κρισιμότητα των επόμενων ωρών τονίζεται και από σημείωμα της Bank of America προς τους επενδυτές: όπως εκτιμά, η πιθανότητα έγκαιρης εκταμίευσης των εναπομεινάντων χρημάτων προς την Ελλάδα είναι αρκετά μικρή, κάτι που συνεπάγεται πως η χώρα μας δεν θα διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους ώστε να αποπληρώσει τη δόση των 1,53 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στις 30 Ιουνίου και θα αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία, ενώ η αποπληρωμή θα κηρυχθεί από το ΔΝΤ ως «ληξιπρόθεσμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

- Αιχμή Λαγκάρντ για Βαρουφάκη: «πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις με ενήλικες»!

- Βαρουφάκης: η Ελλάδα προτείνει μεταρρυθμίσεις και όχι περικοπές

- Στέλεχος ΕΚΤ: «Δεν ξέρω αν θα είναι ανοικτές οι ελληνικές τράπεζες την Δευτέρα»!

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top