Πρωτοσέλιδο Economist: Διαζύγιο α λα Ελληνικά Τσίπρα-Μέρκελ!

My big fat Greek divorce” το λογοπαίγνιο που θυμίζει Χόλιγουντ

Πρωτοσέλιδο Economist: Διαζύγιο α λα Ελληνικά Τσίπρα-Μέρκελ!
Με πρωτοσέλιδο αφιερωμένο στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, με φωτογραφία Τσίπρα και Μέρκελ στην άκρη ενός γκρεμού και με τίτλο που παραπέμπει σε … «Διαζύγιο α λα Ελληνικά», κυκλοφορεί το νέο τεύχος του Economist!

Στο πρωτοσέλιδο ξεχωρίζει συγκεκριμένα το λογοπαίγνιο “My big fat Greek divorce” που παραπέμπει στην κωμωδία του Χόλιγουντ που πρωταγωνιστούσε η Νία Βαρντάλος (με τον πραγματικό τίτλο να είναι “My big fat Greek wedding” ), αλλά στην περίπτωση αυτή πρωταγωνιστούν… Τσίπρας και Μέρκελ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το διαζύγιο θα είναι καταστροφή για κάθε πλευρά, ενώ πρόβλημα επίσης είναι ότι μέχρι να αλλάξουν η Ελλάδα και η ευρωζώνη τους όρους της μεταξύ τους σχέσης η κατάσταση δεν θα γίνει καλύτερη.

Το βρετανικό περιοδικό επισημαίνει επίσης ότι με το να συζητούνται επί «5 εξοργιστικά χρόνια» τα αποτελέσματα της χρεοκοπίας και του grexit κάποιοι έχουν αρχίσει να καλωσορίζουν το ενδεχόμενο. Αλλά προσθέτει ότι κάνουν ένα λάθος, καθώς τα κέρδη για την Ελλάδα θα είναι ελάχιστα και το κόστος απέραντο.

Ο Economist αν και αναγνωρίζει ότι το δημόσιο χρέος είναι πολύ μεγάλο και ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ, συμπληρώνει ότι η αποπληρωμή του γίνεται σε δεκάδες χρόνια και το επιτόκιο είναι μόλις 3%. Παράλληλα, προσθέτει ότι η δραχμή αν και θεωρητικά μπορεί να βοηθήσει, τα αποτελέσματα δεν είναι σπουδαία στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και επικαλείται το παράδειγμα της μείωσης των μισθών κατά 16% τα τελευταία χρόνια που δεν οδήγησε σε «έκρηξη» εξαγωγών. Το κόστος όμως μιας χρεοκοπίας συμπληρώνει, θα είναι υπερβολικό καθώς, το αποτέλεσμα θα είναι: «Κατάρρευση των τραπεζών, πετσοκομμένες αποταμιεύσεις, ακυρωμένες συμφωνίες και καταρρακωμένη αξιοπιστία».

Το άρθρο είναι ιδιαίτερα επικριτικό για τον κ. Τσίπρα, για τον οποίο αναφέρει ότι «χειροτέρεψε μια ήδη κακή κατάσταση». Όπως προσθέτει «το 2014 η ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν, επιτέλους. Τώρα συρρικνώνεται ξανά, σε κάποιο βαθμό επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε ανίκανος και ακόμα πιο πελατειακός από τους προηγούμενους. Αλλά κι επειδή οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις απορρόφησαν όλη την ενέργεια και την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ και γύρισαν τη χώρα χρόνια πίσω. Οι αγορές έχασαν την εμπιστοσύνη τους, δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν απ' τις τράπεζες και τη χώρα, οι επενδυτές έφυγαν τρέχοντας. Κάθε μεταρρύθμιση γίνεται , όταν γίνεται, σε αντάλλαγμα με χρήματα από την Ευρώπη. Το ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις θα ήταν καλές για την Ελλάδα μοιάζει να το αγνοούν οι Έλληνες κυβερνώντες».

Ο Economist σημειώνει ότι οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ, «αλλά οι πολιτικοί τους στρέφονται στο Βερολίνο για σωτηρία, αντί να μεταρρυθμίσουν το δικό τους σπίτι», και αυτό αν δεν αλλάξει θα έχει σαν αποτέλεσμα οι δανειστές να χάσουν την υπομ��νή τους.

Το συμπέρασμα του άρθρου είναι ότι «το να αποφευχθεί αυτό το διαζύγιο θα είναι καλύτερο για όλους», αλλά παράλληλα υπογραμμίζει όμως «ότι αυτός ο γάμος δεν είναι άξιος σωτηρίας με οποιοδήποτε κόστος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top