Γ. Σακελλαρίδης: «Κανένα capital control. Δεν είναι ιερή αγελάδα ο Στουρνάρας»

«Αν δεν αλλάξει η πρόταση των δανειστών η διαπραγμάτευση συνεχίζεται και μετά τις 30 Ιουνίου»

Γ. Σακελλαρίδης: «Κανένα capital control. Δεν είναι ιερή αγελάδα ο Στουρνάρας»

​Ξεκάθαρος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί capital control στις κινήσεις κεφαλαίων ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Σακελλαρίδης χθες, μιλώντας στην εκπομπή OnLine, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και το τραπεζικό σύστημα ισχυρό.

Ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ακόμα ότι η μάχη της κυβέρνησης είναι για να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία και γι’ αυτό συζητά πάνω σε προτάσεις που μπορεί να έχουν μια λογική και θα δώσουν ανάσα στην ελληνική κοινωνία.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πει το μεγάλο «όχι» αν οι δανειστές δεν υποχωρήσουν από την πεντασέλιδη πρότασή τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να αφήσουν τη χώρα ξεκρέμαστη.

«Το μεγάλο όχι και η ρήξη δεν σημαίνει ότι θα συγκρουστούμε στον τοίχο, δεν τελειώνει η διαπραγμάτευση. Αν η πρόταση παραμείνει αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να πει το μεγάλο όχι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνει η διαπραγμάτευση», είπε ο κ. Σακελλαρίδης και απαντώντας σε πιέσεις των δημοσιογράφων και του κοινού πότε προσδιορίζει χρονικά τη ρήξη είπε:

«Γνωρίζετε πως το ΔΝΤ χειρίζεται όλα αυτά τα ζητήματα. Το σημαντικό όμως είναι ότι είναι προς το συμφέρον όλων των πλευρών και των θεσμών και των πιστωτών να υπάρχει αμοιβαία επωφελής λύση. Και φυσικά μετά τις 30 Ιουνίου δεν κλείνει το μαγαζί, συνεχίζουμε και διαπραγματευόμαστε».

«Αυτήν την στιγμή κανένας δεν θέλει τη ρήξη και ο τρόπος που το δηλώνω αυτό τώρα μπορεί να σημαίνει και μια σειρά από πράγματα, όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και των θεσμών», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τον Γ.Στουρνάρα

Όσον αφορά στο ζήτημαπου προέκυψε χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλά��ας, Γ. Στουρνάρα και την έκθεση Νομισματικής Πολιτικής ο κ. Σακελλαρίδης τόνισε ότι «η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας και αυτό που ζητάει από την κεντρική τράπεζα είναι να σέβεται και εκείνη την ανεξαρτησία της», υπογραμμίζοντας ότι υπήρχαν διατυπώσεις στο κείμενο της έκθεση που δεν συνάδουν με τον ρόλο της ΤτΕ.

Όπως είπε, ο κ. Στουρνάρας έχει συνεργαστεί μέχρι τώρα με την κυβέρνηση με καλό τρόπο, ώστε να μην έχει πρόβλημα το τραπεζικό σύστημα, όμως πρόσθεσε ότι με την ανακοίνωση της ΤτΕ δημιουργήθηκαν προβλήματα σε σχέση με το κατά πόσο διασφαλίζει τον ρόλο του για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Σε ερώτηση μάλιστα αν η κυβέρνηση εμπιστεύεται τον κ. Στουρνάρα, ο κ. Σακελλαρίδης απάντησε ότι «ο κ. Στουρνάρας είναι ο διοικητής της ΤτΕ. Όταν γίνεται κριτική στην κυβέρνηση Σαμαρά, είναι κριτική που προφανώς αφορά και τον κ. Στουρνάρα - δεν είναι "ιερή αγελάδα" ο κ. Στουρνάρας επειδή ξαφνικά έγινε κεντρικός τραπεζίτης. Από εκεί και πέρα ο ίδιος από τη θέση του οφείλει να διασφαλίζει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Εμείς εμπιστευόμαστε τον κ. Στουρνάρα στον βαθμό που προφανώς και ο ίδιος επιτελεί καλά τον ρόλο του».

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου

Τέλος, σχολιάζοντας την κίνηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να επιστρέψει την έκθεση στον κ. Στουρνάρα, ως απαράδεκτη, ο κυβερνητικό εκπρόσωπος σχολίασε:

«Η κ. Κωνσταντοπούλου είναι πρόεδρος της Βουλής και από τη δική της θέση έχει την άποψη και το δικαίωμα να πράξει με όποιον τρόπο επιθυμεί. Εγώ μπορεί να μην το διατύπωνα με τους ίδιους όρους, με την ίδια ένταση, συμφωνώ όμως με την ουσία της κριτικής της κ. Κωνσταντοπούλου, γιατί δεν είναι ότι ο κ. Στουρνάρας αμφισβήτησε την πολιτική της κυβέρνησης, όμως ο κ. Στουρνάρας υπερέβη κατά την άποψή μου τον ρόλο του ως αυτός που οφείλει να διασφαλίζει την σταθερότητα του συστήματος».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top