Γ. Βαρουφάκης: «Δεν περιμένω συμφωνία στο Eurogroup»

«Δεν θέλουμε συμφωνία, θέλουμε λύση��

​Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συζητήσει με οποιονδήποτε έχει να προτείνει λύσεις εξέφρασε χθες από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

«Θα συζητήσουμε με οποιονδήποτε εκπρόσωπο θεσμών, συνάδελφο υπουργό Οικονομικών, καγκελάριο, πρόεδρο, πρωθυπουργό έχει να προτείνει λύσεις, όχι απλά συμφωνίες. Συμφωνία λύσης αυτής της πεντάχρονης, εξάχρονης σκοτοδίνης, της κρίσης χρέους», είπε και πρόσθεσε:

«Αυτή η κυβέρνηση εξελέγη για να αναδιαρθρώσει την Ελλάδα. Έχουμε μια πάρα πολύ φιλόδοξη μεταρρυθμιστική ατζέντα και ο ΟΟΣΑ έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος σύμμαχος σε αυτή την προσπάθεια ώστε να σχεδιάσουμε μαζί το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα, αλλά και να προσφέρει βοήθεια στην υλοποίηση και την εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων. Αυτό είναι κάτι ξεχωριστό από τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας και με τους θεσμούς. Αποτελεί μέρος της ταυτότητας αυτής της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι οι θεσμοί θα λάβουν υπόψη αυτή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα- η οποία έχει προετοιμαστεί από την ίδια τη χώρα- και ως εκ τούτου ο ελληνικός λαός θα την υιοθετήσει με χαρά σε αντίθεση με άλλες ατζέντες στο παρελθόν, που χρησιμοποιούσαν μόνο κατ’ όνομα τη λέξη μεταρρύθμιση».

Πάντως για σήμερα δεν είναι και πολύ αισιόδοξος ότι η συνεδρίαση του Eurogroup θα καταλήξει σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα.

«Οι συναντήσεις του Eurogroup είναι πολύ “ενορχηστρωμένες” και “χορογραφημένες”, ώστε να είναι δύσκολο να γίνουν εξονυχιστικές και λεπτομερείς συζητήσεις. Αύριο θα θέσουμε το πλαίσιο σε αυτό που θεωρούμε πολιτικό και ηθικό καθήκον δηλαδή το να φθάσουμε σε μια συμφ��νία πολύ – πολύ γρήγορα με τους εταίρους και τους θεσμούς», είπε ο υπουργός Οικονομικών για τις προθέσεις του σήμερα και συνέχισε:

«Δεν το πιστεύω ότι θα έχουμε σήμερα συμφωνία. Οι συναντήσεις του Eurogroup δεν έχουν σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να φιλοξενούν νέες συζητήσεις που δεν έχουν ήδη προετοιμαστεί από πριν. Δεν νομίζω ότι έχει λάβει χώρα τέτοια προετοιμασία και επίσης είναι λελογισμένη πεποίθησή μο�� ότι μια συμφωνία μπορεί να υπάρξει σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων».

Αναφερόμενος στην κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και της Προέδρου της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Βαρουφάκης είπε:

«Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι στην Ευρώπη επικρατεί μία παράδοση της ανεξαρτησίας των κεντρικών τραπεζών. Είναι μια παράδοση που εμείς, η κυβέρνησή μου της σέβεται απολύτως. Αλλά η ανεξαρτησία έχει δύο πλευρές. Οι πολιτικοί δεν παρεμβαίνουν στο έργο των κεντρικών τραπεζιτών και οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στο έργο των πολιτικών. Ελπίζω όλες οι πλευρές να σεβαστούν αυτή την απλή αρχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top