Τσίπρας: Πλέον απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις - Ακατανόητη η εμμονή με τις συντάξεις

«Θα πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις εάν δεν πετύχουμε συμφωνία» - Φάιμαν:Πρέπει να βρούμε λύση

«Η κυβέρνηση έχει κάνει κάθε προσπάθεια για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία» ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις με τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά τη συνάντηση που είχαν.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως πλέον απαιτούνται πολιτικές αποφάσεις και τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Αυστριακός καγκελάριος «θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης».

«Δεν είμαι από αυτούς που δεν συνηθίζω να παίρνω δύσκολες αποφάσεις ή να πετάω τη μπάλα στην εξέδρα. Σε περίπτωση έντιμου συμβιβασμού και λύσης, η κυβέρνηση θα αναλάβει το κόστος να σηκώσει τη συμφωνία. Στην αντίθετη περίπτωση, πάλι εμείς θα είμαστε αυτοί που θα αναλάβουμε να πούμε το μεγάλο “όχι” στη συνέχεια μιας καταστροφικής πολιτικής» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση μη συμφωνίας, η κυβέρνηση θα αναλάβει να πάρει κρίσιμες αποφάσεις, χωρίς να απορρίψει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος ή εκλογών: «Δεν είναι στο μυαλό μας η επιλογή του να καλέσουμε εκ νέου τον ελληνικό λαό να αποφανθεί, διότι έδωσε με σαφήνεια την απόφαση στις 25 Ιανουαρίου».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός πέταξε εκ νέου το μπαλάκι στους δανειστές κάνοντας λόγο για «παράλογη εμμονή με τις περικοπές στις συντάξεις».

«Η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης πρέπει να αναλάβει το κόστος μιας εξέλιξης που δεν θα είναι επωφελής για κανένα στην Ευρώπη, η κυβέρνηση δεν το επιθυμεί θέλει έναν έντιμο συμβιβασμό» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει εντολή από το λαό να φέρει μια κοινωνικά βιώσιμη συμφωνία και πως η όποια συμφωνία θα κριθεί με βάση την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή.

Από την πλευρά του, ο αυστριακός καγκελάριος εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση καθώς «δεν την έχουμε ακόμη».

«Πρέπει να βρούμε έναν κοινό δρόμο και μία λύση. Απαιτείται να βρεθεί ένας συμβιβασμός. Πρέπει κανείς πολιτικά να θέλει αποτέλεσμα. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι αφοσιωμένος Ευρωπαίος και επιθυμεί λύση» τόνισε ο Φάιμαν και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται είναι «ένα πρόγραμμα που θα δώσει μια ανάσα και λύση ώστε να μην έχουμε αυτή την αέναη συζήτηση για το τι θα γίνει στην Ελλάδα».

Ο αυστριακός καγκελάριος αναφέρθηκε στις κοινωνικές επαφές που είχε στην Ελλάδα, τονίζοντας πως δεν είναι οι εργαζόμενοι που ευθύνονται για την κρίση και αυτοί περιμένουν «να διαμορφώσουμε συνθήκες καλύτερης πολιτικής στην Ευρώπη». «Δεν θα βγούμε από την κρίση όσο η ανεργία είναι τόσο υψηλή» πρόσθεσε.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι δεν είναι υπέρμαχος των μειώσεων και πρόσθεσε με νόημα πως «όποιος έχει βγάλει τα σωστά συμπεράσματα από την ιστορία της Ευρώπης, τάσσεται υπέρ της αλληλεγγύης».

Ο Φάιμαν αναφέρθηκε και στο θέμα των συντάξεων, λέγοντας ότι είναι λογικό να μην θέλει κανείς να περικοπούν οι μικρές συντάξεις αλλά πρέπει να προτείνει κάτι για να έχει έσοδα. Όπως πρόσθεσε, πήρε πληροφορίες «που δείχνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει τέτοιες προτάσεις».

«Δεν βλέπω τη λύση μπροστά μου αυτή τη στιγμή αλλά είμαι πεπεισμένος ότι -αν θέλουμε- έχουμε τη δυνατότητα να την πετύχουμε» κατέληξε ο αυστριακός καγκελάριος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top