Spiegel: «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο. Η 20η Ιουλίου, ημερομηνία “κλειδί” για το ελληνικό δράμα»

Κρίσιμη η δόση στο ΕΚΤ και όχι στο ΔΝΤ

Spiegel: «Δεν υπάρχει τελεσίγραφο. Η 20η Ιουλίου, ημερομηνία “κλειδί” για το ελληνικό δράμα»

​«Δεν υπάρχει τελεσίγραφο στην Αθήνα για τις 30 Ιουνίου», εκτιμά με άρθρο του το γερμανικό περιοδικό Spiegel, τονίζοντας ότι η καθοριστική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου, οπότε και η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει τη δόση προς την ΕΚΤ.

Μάλιστα ο συντάκτης του άρθρου χαρακτηρίζει «ανακριβείς» τις δηλώσεις Ευρωπαίων και Γερμανών αξιωματούχων, που τις τελευταίες μέρες υποστηρίζουν ότι είναι άγνωστο τι θα συμβεί από την 1η Ιουλίου και μετά αν δεν υπάρξει συμφωνία και η Αθήνα δεν καταφέρει να πληρώσει τις ομαδοποιημένες δόσεις στο ΔΝΤ.

«Η προθεσμία για την αποπληρωμή του ΔΝΤ στις 30 του μήνα πράγματι εκπνέει, αλλά το αληθινό ερώτημα είναι τι πρόκειται να συμβεί αν η Ελλάδα τελικά δεν πληρώσει την ενοποιημένη δόση. Πιθανότατα... τίποτα!», αναφέρει το Spiegel.

Οι δημοσιογράφοι επικαλούνται μάλιστα και τις τελευταίες αναφορές διεθνών οίκων αξιολόγησης, οι οποίοι έχουν ήδη αποσαφηνίσει ότι μία τέτοια περίπτωση δεν θα θεωρηθεί ως χρεοκοπία, ενώ εκτιμούν ότι αν και είναι άγνωστη η αντίδραση του ΔΝΤ σε περίπτωση που δεν πληρωθούν οι δόσεις, το πιθανότερο είναι να κρατήσει στάση αναμονής.

Όσον αφορά στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, το Spiegel αναφέρει ότι «είναι απόφαση της Αθήνας» και προσθέτει ότι δεν υπάρχει καν νόμος που να καθιστά εφικτά τα capital controls.

«Σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, τότε ο μηχανισμός διάσωσης του ευρώ, ο EFSF θα πρέπει να αποφασίσει, αν θα απαιτήσει άμεσα όλο το δάνειο των 142 δισ. ευρώ που έχει παράσχει στην Αθήνα. Αυτό θα πρέπει να το αποφασίσουν από κοινού τα μέλη του EFSF, δηλ. τα κράτη του Ευρώ – στα οποία αυτονόητα ανήκει και η Ελλάδα», αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφασίσει, πώς θα αντιδράσει. Στην παρούσα φάση, η Τράπεζα της Ελλάδος τροφοδοτεί τη χώρα με μετρητά μέσω του ELA, ωστόσο μια τέτοια χρηματοδότηση πρέπει πρώτα να την εγκρίνει η ΕΚΤ. Τα ποσά για την Ελλάδα αυξάνονται εβδομάδα με την εβδομάδα καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των αναγκών της Ελλάδας. Εάν η ΕΚΤ σταματήσει τη ροή χρήματος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα κατ��ρρεύσει σχεδόν άμεσα, προδικάζει το άρθρο. Με βάση τα παραπάνω καθοριστική ημερομηνία για την Ελλάδα είναι η 20η Ιουλίου».

ΒΙΝΤΕΟ STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top