Όλα τα σενάρια για την Ελλάδα: Που οδηγεί η κάθε επιλογή

Αυξάνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα – Δείτε το γράφημα

«Με τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να έχουν “μπει στον πάγο”, αλλά τις διαφορές τους να αντιστοιχούν γύρω στο 0,6% του ελληνικού ΑΕΠ, έχει στηθεί σκηνικό είτε για μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής, είτε για ρήξη» αναφέρει ο Paul Mason στη σελίδα του δικτύου Channel 4.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιέσεις προς την Ελλάδα αυξάνονται καθώς υπάρχουν σκέψεις στην ΕΚΤ για «στοπ» στην υποστήριξη των ελληνικών τραπεζών κάτι που θα οδηγήσει σε ελέγχους κεφαλαίων στην Ελλάδα.
«Κανένας δεν είναι σίγουρος αν αυτό θα ήταν νόμιμο, όμως σε κάθε περίπτωση η ΕΚΤ κρατά το ���μαστίγιο” και θα μπορούσε οποιαδήποτε στιγμή να αποσύρει τη στήριξή της προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες στην περίπτωση αυτή θα χρειάζονταν διάσωση που θα περιελάμβανε την κατάσχεση καταθέσεων πάνω από ένα ορισμένο όριο (το γνωστό bail in)» τονίζει ο Βρετανός δημοσιογράφος.
Σύμφωνα με τον Μέισον, η Ελλάδα κρατά δύο «χαρτιά» που είναι «α) η απειλή κήρυξης χρεοστασίου για τα 320 δισ. ευρώ που η χώρα χρωστά σε μεγάλο βαθμό σε γερμανούς και γάλλους φορολογούμενους και β) το τεράστιο πλήγμα που θα επέφερε αυτό στην αξιοπιστία της ΕΚΤ και την σταθερότητα της ευρωζώνης».
Παράλληλα, ο ίδιος εξηγεί ότι μια επιπλέον επιπλοκή θα ήταν «η άμεση κήρυξη από την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος ως παράνομου μέρους ή όλου του χρέους της χώρας».
Στο γράφημα που παρουσιάζει ο ίδιος, χαρτογραφεί όλα τα σενάρια της κρίσης, ξεκινώντας από το εάν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι και εν συνεχεία (αναλόγως με την εξέλιξη) αν θα προβλέπεται σε αυτή και συμφωνία για το χρέος ή εάν υπάρξει 9μηνη παράταση.
Σύμφωνα με τον Βρετανό δημοσιογράφο, αυτές είναι οι μόνες επιλογές που εξασφαλίζουν ότι η κυβέρνηση δεν θα πέσει.
Δείτε αναλυτικά όλα τα σενάρια της κρίσης:
maison.jpg
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top