Κατέρρευσε στην εξεταστική επιτροπή για ��ο Μνημόνιο ο πρώην ΓΓ της ΕΛΣΤΑΤ

Διακόπηκε η συνεδρίαση για λίγα λεπτά

​Ξαφνική αδιαθεσία αισθάνθηκε ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ, Μ. Κοντοπυράκης, κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του στην εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να διακόψει για λίγο, ώστε να πάρει μια ανάσα και να εξεταστεί αν είναι σε θέσει να καταθέσει.

Ο κ. Κοντοπυράκης, κατέθετε επί μιάμιση ώρα και υποστήριξε ότι δεν μπορεί να συνεισφέρει στην έρευνα της επιτροπής, αφού ο ίδιος αποχώρησε από την ΕΛΣΤΑΤ στα τέλη Οκτωβρίου του 2009 και δεν είχε επεξεργαστεί τα στοιχεία που διαμόρφωσαν το έλλειμμα εκείνης της χρονιάς.

«Αν η πρόσκλησή μου είναι για τα ελλείμματα του 2009, πραγματικά δεν έχω κανένα λόγο να είμαι εδώ. Όταν τα στοιχεία που αφορούσαν το 2008 στάλθηκαν στην ΕΛΣΤΑΤ τον Μάρτ��ο του 2010, η επεξεργασία τους ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, ενώ εγώ ήδη είχα αποχωρήσει από την υπηρεσία από τον Οκτώβριο του 2009», είπε.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας της ΕΛΣΤΑΤ υπογράμμισε επίσης ότι κανείς δεν διανοείται να αμφισβητήσει ή να ελέγξει τα στοιχεία που στέλνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ενώ τόνισε πως και ο ίδιος έχει αρκετές απορίες ως προς το εάν «μαγειρεύτηκαν» τα στοιχεία του 2009.

«Είχα και εγώ προσωπικά ερωτήματα για τα στοιχεία, αν υπήρχε διόγκωση ή όχι. Αν δεχθούμε ότι η Τράπεζα Ελλάδος που είχε τα στοιχεία του 2009 είχε πει για ελλείμματα της τάξεως του 10% -ο ίδιος ο κ. Προβόπουλος το είπε σε μένα τον Σεπτέμβριο του 2009- γεννάτε το ερώτημα γιατί τον Μάρτιο του 2010 ήταν 13,5%; Κάθε χρόνο τον Μάρτιο, δίνουμε στη Eurostat το έλλειμμα της προηγούμενης χρονιάς και στη συνέχεια τον επόμενο Σεπτέμβριο, δίνουμε το τελικό. Αυτό κάνουν όλα τα κράτη μέλη. Η διαφορά στο έλλειμμα μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου, μπορεί να είναι το πολύ ένα με δύο δέκατα της μονάδας. Το να αυξηθεί και να πάει 15,5% είναι πρωτάκουστο, εφόσον υπήρχε και η επικύρωση των στοιχείων τον Απρίλιο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν δύο μονάδες διαφορά στο έλλειμμα του 2009 τον Οκτώβρη. Αυτό μου δημιούργησε ερωτήματα», κατέθεσε ο κ. Κοντοπυράκης.

Μάλισ��α υπεραμύνθηκε της περιόδου που ο ίδιος ήταν επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Οι πολιτικοί και η πολιτική με κατέστρεψαν ηθικά, επιστημονικά και οικονομικά. Στα 9 χρόνια που ήμουν στην Στατιστική Υπηρεσία αλλοίωση των στοιχείων δεν έγινε ποτέ, ούτε θα μπορούσε να γίνει. Ήθελα όσο γίνεται να είναι πεντακάθαρη η εικόνα της υπηρεσίας».

Πάντως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Α. Γεωργίου, ο οποίος είχε προσκληθεί για να καταθέσει, ενημέρωσε την επιτροπή ότι έχει εισαχθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, λόγω οξείας πνευμονολογικής εμβολής και απέστειλε και ιατρική γνωμάτευση που χαρακτηρίζει σοβαρή την κατάστασή του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top