Μάρδας στο STAR: Διασφαλισμένη η καταβολή μισθών και συντάξεων για τον Ιούνιο

"Θα έχουμε συμφωνία με τους εταίρους"-Πρώτη δημοσίευση: 15/06/2015 23:46

Μάρδας στο STAR: Διασφαλισμένη η καταβολή μισθών και συντάξεων για τον Ιούνιο

​Στις εγκαταστάσεις του Star Channel βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας και μίλησε για όλους και για όλα στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

Ο κ.Μάρδας διαβεβαίωσε, ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά τον Ιούνιο, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους.

«Εάν οι εταίροι δεν επιδίωκαν τη συμφωνία, θα μπορούσαν να μας είχαν τελειώσει στις 12 Μαΐου» είπε με νοήμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πάντως ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πρόβλημα πληρωμών και μετατοπίζει κάποιες πληρωμές στο μέλλον.

«Με τα δεδομένα που έχουμε πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της στο χρόνο που πρέπει.

Σχετικά με την αποπληρωμή του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εξήγησε πως δεν μπορεί να απαντήσει, καθώς έως τα τέλη του Ιουνίου διαμεσολαβούν μία σειρά παραγόντων, όπως η επίτευξη συμφωνίας και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα» είπε ο κ.Μάρδας, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως στις 24 Φεβρουαρίου τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια. «Δίχως τις κινήσεις της κυβέρνησης, από τα τέλη Φεβρουαρίου δεν θα υπήρχαν χρήματα» εξήγησε.

Αναφερόμενος στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε πως το «κενό» των δύο πλευρών ανέρχεται στα 2,2 – 2,3 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό για εμάς, αλλά για ένα μικρό ποσό γι’ αυτούς» είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει ρήξη για 2,3 δις ευρώ».

Όπως εξήγησε, έχουμε συμφωνήσει στο 90% του προγράμματος, καθώς απομένουν μόνο τα ζητήματα των συντάξεων και του ΦΠΑ.

Παραδέχτηκε ότι «χάσαμε χρόνο, αλλά έχουμε σαφή εικόνα».

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση.

O κ.Μάρδας υποστήριξε ότι δεν έχει εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός του κράτους, παραδέχτηκε ότι τα μέτρα που συζητούνται με τους εταίρους είναι δυσάρεστα, καλώντας ωστόσο όλους «να περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «η κυβέρνηση έχει σχέδιο για περικοπές δαπανών στο δημόσιο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top