Αποκάλυψη Star: Οι περικοπές που ζητά η Κομισιόν από τις αμυντικές δαπάνες

200 εκ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκ. ευρώ στη συνέχεια

Αποκάλυψη Star:  Οι περικοπές που ζητά η Κομισιόν από τις αμυντικές δαπάνες

Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις αμυντικές δαπάνες αποκάλυψε ο Τάσος Τέλλογλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, σύμφωνα με την οποία οι δαπάνες για την άμυνα μπορούν να μειωθούν στην πρώτη φάση κατά 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και στη συνέχεια κατά 400 εκ. ευρώ.

Μέχρι το 2009 οι δαπάνες για την Άμυνα ήταν 4% του ΑΕΠ και ακόμα και σήμερα μετά από διαδοχικές μειώσεις είναι με 2,3% οι δεύτερες μεγαλύτερες στην Ευρώπη, μετά την Μεγάλη Βρετανία, που έχει 2,4%.

Η Κομισιόν προτείνει να μειωθούν, με περικοπές σε δαπάνες προσωπικού από ένα στρατό 109.000 ατόμων που κατά κεφαλήν απορροφά τα μεγαλύτερα κονδύλια σε σχέση με τους άλλους στην Ε.Ε. και να αντικατασταθούν οι στρατιώτες και αξιωματικοί από τεχνικά μέσα, όπως με μη επανδρωμένα οχήματα και αεροπλάνα.

Στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης που παραδόθηκαν το Σαββατοκύριακο στους δανειστές περιλαμβάνονται περικοπές 200 εκατομμυρίων που κατανέμονται:

-100 εκ. ευρώ από το κλείσιμο 30 στρατοπέδων
- 50 εκ. ευρώ σε μετατροπή σε σκραπ παλιών όπλων και ανταλλακτικών
- 50 εκ. ευρώ από εξοικονομήσεις στον διοικητικό μηχανισμό.

Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ διαφώνησε με την πρόταση της ΕΕ για μείωση των αμυντικών δαπανών, λέγοντας ότι δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και επέβαλε οι μειώσεις να στραφούν αλλού, σε μόνιμες περικοπές

Από την πλευρά τους, πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δήλωναν άγνοια για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δεν ήθελαν να τοποθετηθούν δημόσια για τα σχέδια περικοπών δαπανών που προτείνει η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

BINTEO STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top