ΑΥΤΑ ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση

Αναδιάρθρωση του χρέους θέλει το ΔΝΤ - Πρώτη ανάρτηση: 15/06/2015, 16:17

ΑΥΤΑ ζητούν οι δανειστές από την ελληνική κυβέρνηση

​«Οι θεσμοί δεν ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση περικοπές σε μισθούς και συντάξεις», δήλωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών, Α. Μπράιτχαρτ κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων και αποκάλυψε τις προτάσεις των θεσμών για το συνταξιοδοτικό και το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με την κα Μπράιτχαρτ, οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν την κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων, όπως επίσης και την κατάργηση των κινήτρων για εθελούσιες και πρόωρες αποχωρήσεις από την αγορά εργασίας.

Επίσης, προτείνουν τη μείωση ή και κατάργηση του εφάπαξ, καθώς όπως τονίζουν δεν μπορεί να καλυφθεί από τις εισφορές και την κατάργη��η των ρετιρέ στις συντάξεις των ΔΕΚΟ και αλλού, ειδικά δε στα ταμεία που έχουν κρατική ενίσχυση.

Η κα Μπράιτχαρτ τόνισε ότι το κόστος των προτάσεων αυτών φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν πρότεινε τίποτα για το 2015 και μέτρα 71 εκατ. ευρώ για το 2016.

Όσον αφορά στους μισθούς οι θεσμοί ζητούν πλήρη εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου παντού και απόλυτα, αυξήσεις συνδεδεμένες με την παραγωγικότητα και αλλαγή των όρων των συλλογικών συμβάσεων.

Τέλος σε ότι έχει να κάνει με το ΦΠΑ, είναι πρόθυμοι να δεχθούν το πλάνο της κυβέρνησης εφόσον υπάρξει κατάργηση των εξαιρέσεων και την λήψη μέτρων για την εισπραξιμότητα.

Τι ζητά το ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Ο. Μπλανσάρ, το ΔΝΤ ζητά από την πλευρά του επαρκή ελάφρυνση του χρέους, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και προτείνει επιπρόσθεστη χρηματοδότηση για τις ανάγκες της Ελλάδας.

Επιμένει επίσης στην ανάγκη να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις από την Αθήνα, καθώς και στις περικοπές των συντάξεων και στις αλλαγές στον ΦΠΑ. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ ζητά μείωση των δαπανών για τις συντάξεις κατά 1% του ΑΕΠ (από 16%), με ταυτόχρονη όμως προστασία των φτωχότερων συνταξιούχων.

Όσον αφορά στις αλλαγές στον ΦΠΑ, προτείνουν να είναι τέτοιες, ώστε να βγαίνει το απαιτούμενο δημοσιονομικά αποτέλεσμα, χωρίς όμως να δίνουν περισσότερες πληροφορίες, ενώ τέλος ζητούν τη μείωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Μπλανσάρ στον ανταποκριτή του Star στη Νέα Υόρκη, Δ. Σουλτογιάννη, ο οποίος είπε:

«Όλα αυτά σημαίνουν δύσκολες αποφάσεις και δεσμεύσεις για όλους τους εταίρους και την Ελλάδα».

BINTEO STAR

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top