Κομισιόν: «Οι θεσμοί δεν πρότειναν στην Ελλάδα περικοπές σε μισθούς και συντάξεις»

«Η πρότασή τους προς την ελληνική πλευρά είναι απόλυτα βιώσιμη»

​Την πρόθεση της Κομισιόν να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εφόσον η Ελλάδα φέρει νέες προτάσεις εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στην τελευταία προσπάθεια του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ το περασμένο Σαββατοκύριακο για την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, σημειώθηκε μικρή πρόοδος, όμως οι διαπραγματεύσεις δεν οδήγησαν κάπου.

Η εκπρόσωπος του Επιτρόπου ��ικονομικών, Α. Μπράιτχαρτ από την άλλη υποστήριξε ότι οι θεσμοί δεν ζήτησαν από την ελληνική πλευρά μειώσεις μισθών και συντάξεων και αναφερόμενη στο ζήτημα του ασφαλιστικού είπε:

«Το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα είναι από τα πιο ακριβά στην Ευρώπη. Η πρόταση των θεσμών προς την Ελλάδα είναι απολύτως βιώσιμη και βγάζει οικονομικώς νόημα. Η πρόταση των δανειστών ήταν να μειωθούν οι δαπάνες για το ασφαλιστικό κατά 1% του ΑΕΠ. Η ελληνική πλευρά πρότεινε μείωση της συνολικής δαπάνης του ασφαλιστικού κατά 0,4%».

Όσον αφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα, η κ. Μπράιτχαρτ τόνισε ότι ο δημοσιονομικός στόχος για φέτος ήδη έχει μειωθεί στο 1% του ΑΕΠ, σημαντικά μειωμένος από τον αρχικό στόχο του 3%.

Επίσης, υπογράμμισε, ότι οι πιστωτές είναι έτοιμοι να εξετάσουν ένα σχήμα συλλογικών διαπραγματεύσεων στην Ελλάδα με βάση το πλαίσιο του ILO ή του ΟΟΣΑ. Ομως, πρόσθεσε, θα πρέπει οι μισθοί στην Ελλάδα να αυξάνονται παράλληλα με την παραγωγικότητα, σημείωσε σε σχέση με τους στόχους στα εργασιακά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για κατακερματισμένο σύστημα ΦΠΑ, αλλά και για ανάγκη βελτίωσης στη συλλογή φόρων.

Ο κ. Σχοινάς σημείωσε επίσης ότι θα υπάρξει σήμερα γεύμα εργασίας του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον κεντρικό τραπεζίτη Μά��ιο Ντράγκι.

ΒΙΝΤΕΟ STAR

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top