ΔΝΤ: Μια πιθανή συμφωνία θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα νέο κούρεμα χρέους»

ΔΝΤ: Μια πιθανή συμφωνία θα απαιτήσει δύσκολες αποφάσεις

«Το status των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της -Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ- κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα την περασμένη εβδομάδα. Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων ήταν μία απλή ερώτηση: Πόσο θα έπρεπε να προσαρμοστεί η Ελλάδα και πόσο θα έπρεπε να προσαρμοστούν οι επίσημοι πιστωτές της;» τονίζει σε άρθρο του στο blog του ΔΝΤ ο Ολιβιέ Μπλανσάρ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου τονίζει πως οι στόχοι που τέθηκαν για την Ελλάδα στο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε το 2012 κατέστησαν μη επιτεύξιμοι με αποτέλεσμα να πρέπει να μειωθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο, όπως τονίζει ο ίδιος, «χαμηλότερος στόχος οδηγεί σε λιγότερο επώδυνη δημοσιονομική και οικονομική προσαρμογή για την Ελλάδα. Αλλά ταυτόχρονα οδηγεί και στην ανάγκη υψηλότερης έξωθεν χρηματοδότησης και δέσμευση από τους Ευρωπαίους πιστωτές για μεγαλύτερη «ανακούφιση» του χρέους».

Εξηγώντας ότι υπάρχουν όρια τόσο στο τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα όσο και στο πόσο μπορεί να χρηματοδοτηθεί, ο Μπλανσάρ αναφέρεται στην ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα και προσθέτει: «Όσο πιο αργός είναι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερη "ανακούφιση" χρέους θα πρέπει να προσφέρουν οι πιστωτές».

frr.jpg
Συνεχίζοντας, ο οικονομολόγος του ΔΝΤ στέκεται στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στην Ελλάδα (και η οποία προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 στο 1%) και σημειώνει πως ακόμη και αυτός ο στόχος «δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αξιόπιστη μεταρρύθμιση για τον ΦΠΑ -με διεύρυνση της φορολογικής βάσης -και με περισσότερο προσαρμογή στις συντάξεις».

«Είμαστε ανοιχτοί σε εναλλακτικές λύσεις για το θέμα τόσο του ΦΠΑ όσο και των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά αυτές οι λύσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε επιπρόσθετη χρηματοδότηση και σε “ανακούφιση” του χρέους, προκειμένου αυτό να αγγίξει βιώσιμα επίπεδα» τονίζει ο Μπλανσάρ, συμπληρώνοντας πως αργά ή γρήγορα θα χρειαστεί και κούρεμα του χρέους: «Επιπρόσθετη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, είτε γίνει αυτή τη στιγμή είτε αργότερα, πιθανώς θα απαιτήσει και "κούρεμα" του χρέους. Πρόκειται για σκληρές επιλογές και σκληρές δεσμεύσεις που πρέπει να κάνουν και οι δύο πλευρές. Ευελπιστούμε ότι η συμφωνία θα μπορέσει να επιτευχθεί, αλλά βάσει των παραπάνω κανόνων».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top