ΘΡΙΛΕΡ στις Βρυξέλλες: οι συνομιλίες ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ-Αποχώρησε η ελληνική αντιπροσωπεία

Δραγασάκης: ''Δεν δεχόμαστε περικοπές συντάξεων''-Πρώτη ανάρτηση: 14/06/2015 19:55

​Μόλις 45 λεπτά διήρκησαν οι συνομιλίες των δανειστών με την ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες, όπως πρώτος μετέδωσε ο ανταποκριτής του STAR, Θάνος Αθανασίου.

Λίγο πριν τις 20:00 ώρα Ελλάδος οι συνομιλίες σταμάτησαν διότι δεν βρέθηκε κοινός τόπος μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά και του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών και Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει κενό από μισή έως μια μονάδα του ΑΕΠ ή 2 δις ευρώ μέτρων μόνιμης δημοσιονομικής επίπτωσης σε ετήσια βάση, τα οποία -όπως λένε οι δανειστές- η ελληνική πλευρά δεν έχει παρουσιάσει και σε αυτό το πλαίσιο επιπρόσθετες συζητήσεις πρέπει να γίνουν στο Eurogroup.

Ανακοίνωση εξέδωσε η Κομισιόν

«O Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία απόπειρα αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί μέσω των προσωπικών του εκπροσώπων και σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, μια λύση με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης εγκαίρως για το Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου.

Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup.

O Πρόεδρος Γιούνκερ παρα��ένει πεπεισμένος ότι με την ενίσχυση των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών από την ελληνική πλευρά και την πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, η λύση μπορεί ακόμα να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Τι δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες:

''Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει απο��λειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας''.

ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ η Κομισιόν ότι ζήτησε μειώσεις μισθών και συντάξεων-Θεωρεί ότι δεν υπάρχει εισπραξιμότητα στους φόρους

Η Κομισιόν διαψεύδει ότι ζήτησε από την ελληνική αντιπροσωπεία περικοπές μισθών και συντάξεων.

Πηγή της Κομισιόν ανέφερε συγκεκριμένα ότι δεν ήταν θέμα περικοπής συντάξεων ή αύξηση του ΦΠΑ, αλλά ότι η ελληνική πλευρά επέμενε να μαζέψει τα ποσά από αυξήσεις φόρων, τα οποία σύμφωνα με τους διαπραγματευτές της Κομισιόν και του ΔΝΤ δε πρόκειται να εισπραχτούν. Λένε μάλιστα ότι αυτά τα ποσά είναι αδύνατον να μαζεύονται κάθε χρόνο με αυτόν τον τρόπο.

Τι ζητούν οι δανειστές

Θέλουν τα μέτρα να έχουν μόνιμη και διαρθρωτική επίπτωση στον προϋπολογισμό, όπως ακριβώς ζητούσαν από το 2009.

Θέλουν να βρεθούν τα χρήματα όχι από περικοπές συντάξεων αλλά από μειώσεις δαπανών του δημοσίου.

Ακόμα σε σχέση με το ασφαλιστικό επιμένουν στην πλήρη κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top